Румен Раден: Правителство и Парламент използват армията ни за донор на чужди армии

„Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии.“ Това каза пред журналисти в Карнобат президентът Румен Радев по повод предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети, предаде БТА. „Мисля, че съм ясен в това отношение“, коментира той.

По-рано днес на извънредно заседание комисията по отбрана към Народното събрание подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. „За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ четирима.

Вносители на предлfжението са: Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Христо Иванов (ПП-ДБ), Делян Пеевски (ДПС), Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС).

От „БСП за България“ определиха министъра на отбраната Тодор Тагарев като опасен за националната сигурност и отново поискаха оставката му. „Възраждане“ също гласува против предложението. От „Има такъв народ“ обясниха, че подкрепят изпращането на боеприпаси, но не подкрепят предоставянето на зенитно-управляеми ракети.

По темата за експулсирането на руските свещеници, Румен Радев посочи, че не е чел доклада на ДАНС. „Но дори и да го бях чел, нямаше да ви кажа. Защото не съм като някои други политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация“, заяви президентът.

„Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. Когато се осветли, когато се разбере, че някой е агент, това не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа“, каза още държавният глава.

Президентът е на посещение в Карнобат по повод празника на града.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече