Протестиращите: Шест искания имаме! Правителството:… ами от там тишина!

Шест са исканията на протестиращите миньори и енергетици, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“. Първото от тях е за осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната, пише БТА.

Николай Денков, министър-председател на България

Друго искане е за незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г.
Протестиращите, според КТ „Подкрепа“, искат и веднага да се започне изработване на енергийна стратегия до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност е друго искане.

Николай Денков, премиер на България

Настоява се още за прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове (ТП) на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Шестото искане е за „категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони“.

Продължават протестите на миньорите и енергетиците и днес. Вече четвърти ден са затворени възлови точки на движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала „Тракия“. Вчера протестиращите не приеха поканата на министър-председателя акад. Николай Денков за среща.

Междувременно от правителството ни вопъл ни стон!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече