Протестиращите искат оставката на енергийния министър и извънредно заседание на МС

Протестиращите вече трети ден миньори и енергетици, които затвориха възлови кръстовища в Стара Загора, искат оставката на енергийния министър Румен Радев и извънредно заседание на Министерския съвет. Това казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток“ 2. Те определиха като неефективна вчерашната среща с енергийния министър Румен Радев, който отиде за разговор с тях на автомагистрала „Тракия“.

Повече от две денонощия продължава блокадата на възлови точки в община Стара Загора. В петък рано сутринта протестиращи миньори и енергетици блокираха преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208-ия километър, и главния път София-Бургас.

Протестните действия продължават вече повече от две денонощия „защото няма чуваемост от страна на правителството и никакви реални ефективни действия от тяхна страна“, допълниха протестиращите.

„Настояваме за извънредно заседание на Министерския съвет, което да се проведе днес и в него да има една точка, а именно изтегляне на внесените териториални планове. Срокът за внасяне е спазен в ЕК, сега искаме да бъдат коригирани и да бъдат нанесени нашите искания“, казаха от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток“ 2.

Вчера енергийният министър имаше среща с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток“ 2 и на „Мини Марица изток“, която се проведе в сграда на ТЕЦ-а. Пред журналисти той заяви, че „териториалните планове са изпратени към Европейската комисия. Това е само началото на преговорите с Брюксел“.

Веднага след това той се срещна с протестиращите. “Тези проекти, добри или лоши, трябваше да ги предадем. Това е дълъг процес по утвърждаване и комуникацията с Европейската комисия“, каза още министърът. Той призова да не се бъркат териториалните планове с проектиране.

„За да станат хубави проекти, първо трябва да има свестни мениджъри и предприемачи, които да ги измислят и тези, които да ги напишат и защитят“, подчерта Радев. Той припомни, че „първият срок, който беше за предаване на плановете, беше още на 30 юни. След това срокът, който ни дадоха, беше август. Най-последният беше 30 септември. Уточнението беше, че ще се преговаря по този вариант“, обясни Радев.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече