Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката

Тази сутрин миньори и енергетици от ТЕЦ „Марица изток“ 2 блокираха Прохода на Републиката. По този начин те изразиха острото си несъгласие с Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, съобщава КРОСС.

На изхода за град Гурково енергетиците преминаха към гражданско неподчинение и блокираха Прохода на Републиката, следствие на което се образуваха километрични опашки. Протестиращите заявиха, че ще останат тук, ако трябва и в продължение на дни.

Хората искат удължаване на срока, в който да бъде обсъден Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

С Териториалните планове подходиха на тъмно. Нямаше обществено обсъждане нито с нас, енергетиците и миньорите, нито с областните кметове или с представители на държавата и гражданските движения. Ако тези планове бъдат приети днес от Министерския съвет, това означава че енергийната и въглищната промишленост в България ще бъдат унищожени. Намаляването, периодично, през определен период от време в годините на мощностите от енергийните комплекси, както в Стара Загора, така и в Бобов дол и в Перник ще доведе до крайно ограничение на производството на електричество“, каза пред БНТ един от лидерите на протестиращите.

Блокади има и на още няколко места в област Стара Загора – на автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора и в Гълъбово. Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме Териториалните планове в сегашния им вид.

В същото време служители на „Топлофикация – Русе“ блокираха района на граничен пункт „Дунав мост“ в знак на протест. Те не са съгласни с подписания от министъра на икономиката Асен Василев Териториален план за справедлив преход, в който Русе отсъства.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече