Барабар Петко с мъжете: Въвеждаме забрана за влизане на коли с руска регистрация

Очаква се най-късно от 3 октомври и в България да започне за действа забраната за влизане на автомобили с руска регистрация, пише в. 24 часа.

„Ние работихме от четвъртък до вчера много активно. Сигурен съм, че до края на деня забраната за влизане на руски автомобили у нас ще почне да действа и на територията на България, като искам да вметна, че за товарните автомобили тя работи от няколко месеца“, заяви на 2 октомври сутринта в предаването „Денят започва“ на БНТ1 директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

Забраната беше въведена от Европейската комисия на 11 септември, а в събота депутатът от ДПС Делян Пеевски призова правителството незабавно да я въведе и у нас. Тя вече е в сила в Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия, а от днес и в Норвегия.

Златанов не можа да посочи колко автомобили с руска регистрация влизат у нас месечно, но уточни, че не са много. Забраната засяга не само автомобили, но и стоки.

„Има поредица совалки между България и Австрия. Миналата седмица беше министъра на външните работи във Виена, пътувах и аз, после заместник министъра на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Трябва да ги разделим на политически и професионални. Моето посещение беше изцяло в професионален аспект като изложихме нашето виждане за това, доколко сме готови. Ние сме готови на 100% професионално, като професионален аспект. Нямаме различия с колегите от Австрия. Изцяло решението явно ще бъде политическо“, посочи Златанов.

По всички професионални аспекти ние имаме напредък и решението ще бъде политическо и предполагам, че се дължи на вътрешно-политически проблеми. Ние сме готови да влезем изцяло, като „Гранична полиция“, „Митница“ и т.н. Издържали сме всички проверки и през изминалата година. Всичко е наред“, допълни Златанов.

Директорът на „Гранична полиция“ коментира и темата с нелегалните мигранти. „Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора.“

„Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута – Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море – през Гърция и Италия – от там 75 – 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти“, каза Златанов.

Шефът на „Гранична полиция“ заяви, че почти всеки ден има опасни инциденти на границата – преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи с мигранти. Той подчерта, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си.

„Миналата седмица заловихме наш колега, служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона при положение, че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре“, каза Златанов.

Един път трябва да се обясни какво наблюдаваме. Стоим много добре по три показателя. Ограда, технически съоръжения зад нея – сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор“, допълни Златанов.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече