Патриарх Неофит очаква съдействие от посолството на РФ за отваряне на Руската църква

Българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква в София и ще извършват богослужение в храма. Това се казва в съобщение до медиите от Светия Синод, информира 24 часа. 

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони, се казва още в съобщението.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, пише БНТ.

Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни, се казва в съобщението до медиите.

До затварянето на Руската църква „Св Николай Мирликийски” се стигна след решението за експулсиране на трима духовници от Русия и Беларус по подозрения за шпионаж в полза на Москва.

КритичноБГ обръща внимание, че по-рано адвокат Румяна Ченалова изготви правно и канонично становище за статута на Руската църква специално за сайта.

В него тя уточнява:

Земята и храмът не представляват по смисъла на Виенската конвенция за дипломатическите отношения „помещения на представителството“/посолството/, поради което не са защитени като неприкосновени по см. на ВКДО.Те обаче имат качеството на дипломатически имоти на РФ като земя и сграден фонд.

Всяко посегателство върху тази собственост, принудителното проникване по какъвто и да е начин, вкл. унищожаване или повреждане на имущество се регулира от нормите на българското наказателно право е престъпление от общ характер.

Призивите да бъде отключена сградата на Руската църква от Софийският митрополит на практика са подбуждане към престъпление, което е форма на съучастническа престъпна дейност и е наказуемо.“

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече