Протестиращите направиха жива верига около Руската църква

В знак на протест хората, дошли да покажат подкрепата си за изгонените свещеници от Руската православна църква „Св. Николай Мирликийски“ блокираха бул. „Цар Освободител“ и спряха уличното движение. Това се случи въпреки опитите на органите на полицията да предотврати сперането на автомобилния поток, видя КритичноБГ.

Спонтанно събралите се над 500 човека, отказваха да си тръгнат от пътното платно. Те се хванаха за ръце и направиха жива верига около храма. Всички протестиращи запалиха свещи и се помолиха за връщане на руските свещеници и за отваряне на Църквата.

Близо 500 човека се хванаха за ръце около Руската църква

Хората излязли на жълтите павета изразиха своя протест за изгонването на тримата духовници от православния храм. Пред хората говори обществения анализатор и преводач Мажд Алгафари, който каза, че храм не се затваря. “Шпионите и агентите са в Министерския съвет”, каза той и призова да се съхранят всички храмове. “От МС посегнаха и на вярата, а ние трябва да я защитим”, заключи Мажд Алгафари.

Сред дошлите да изразят подкрепата си за духовниците беше политикът и журналист Страхил Ангелов. Също така на събирането присъства и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. В петък, на 22 септември Костадинов написа пост в социалната мрежа „Фейсбук“, че в неделя в 10:00 ч. ще бъде пред Руската църква без да призовава никой да последва примера му. Но това не беше и нужно, въпреки че мнозина заявиха, че са дошли именно провокирани от поста.

Припомняме ви, че на 21 септември българските власти изгониха от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София и двамата му помощници.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече