Излезе нова книга за Дан Колов „Балканският лъв“

Дан КоловВ Община Севлиево беше представена книгата „Дан Колов. Балканският лъв“, издание на Исторически музей – Севлиево с автор Ивета Миленова, директор на културната институция, съобщи БТА.

„Благодаря за подкрепата на Община Севлиево за дейностите на музея и за създаването на книгата. Изданието е поредното в памет на Дан Колов, посветена е на предстоящата 131-годишнина от рождението на Дан Колов“, посочи Ивета Миленова, автор на книгата.

Корицата на книгата „Дан Колов. Балканският лъв“

Дончо Колев Тревненски е истинското име, което трябва да бъде посочвано навсякъде, каза Миленова. Според нея всички други интерпретации не бива да се използват, употребата на тези имена е наш дълг към Дан Колов.

„Дан Колов е първият българин, направил името на страната ни известно в целия свят.

Пътят към световната слава на Дончо Колев Тревненски започва от нашия край – той се ражда в с. Чадърлий на 26 декември 1892 г.

След ранната смърт на баща си малкото селско момче тръгва на гурбет в Унгария, още ненавършило 13 години. Работи „на градина“ до края на октомври 1909 г., след което пристига в Америка с надеждата за по-добро бъдеще в „страната на неограничените възможности”. .

Става известен в борбата свободен стил – кеч ес кеч кян. Влиза в схватки и побеждава най-силните мъже по това време – в Америка и Азия, в Европа, Австралия и Африка“, разказва авторката на книгата.

Златният период от неговата кариера е във Франция, където става европейски шампион по свободна борба и носител на Диамантен пояс.

Славата не го променя. Той остава дарител с благородно сърце. Големите суми, които дарява за обществени каузи са повод цар Борис III да го удостои с Орден за граждански заслуги, стана ясно от представянето на книгата.

Дан Колов издъхва, ненавършил 48 години, на 27 март 1940 г. Почетна конна рота от гарнизона в Севлиево и стотици почитатели го изпращат в последния му път до двора на църквата в родното село.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!