Иван Таков: „Сглобка“ в Столична община ще е пагубна за града и за хората

Интервю за в. Галерия

С работата си в последната година като председател на Градския съвет на БСП – София показах каква искам да е моята БСП, заяви лидерът на столичните социалисти

Столичните социалисти записаха сериозна победа и дръпнаха нагоре доверието в столетницата, какви цели си поставяте след местния вот, г-н Таков?

Ние целите си ги поставихме още преди да започне предизборната кампания. Разказахме за тях в нашия Манифест за един демократичен град, с който се явихме на изборите. Изправихме се много ясно и категорично срещу шокиращите неравенства в София. Заявихме, че градът трябва да бъде управляван чрез принципите на свободата, справедливостта и солидарността. Няма да отстъпим и крачка от новата философия, от различния модел, който представихме пред гражданите.

Столична община трябва да постави в центъра на своята политика хората и производителите на блага. Необходима е децентрализация при планирането и разпределянето на финансовите средства, предназначени за районите. Трябва структура на бюджетните разходи, която да увеличи драстично дела на парите за здравеопазване, образование, спорт и социални дейности. Задължително е да спрем приватизацията на общинска собственост, а управлението на основните комунални услуги да го върнем в патримониума на Столична община и да бъде осъществявано от общински дружества и предприятия. В хода на предизборната кампания представихме тази наша философия пред гражданите и я развихме. Имахме по 3, 4, понякога по 5 срещи на ден с хора от различни квартали.

Реално всеки проблем, който гражданин е споделил пред нас тогава, е наша задача за разрешаване и цел за постигане сега. Със задоволство мога да споделя, че само в последната седмица подготвихме и внесохме два доклада и две питания. С единия доклад възлагаме на кмета Васил Терзиев да изготви правен и финансов анализ и финансово-икономически и технологичен модел за създаване на общинско предприятие „Чистота“. Това е един от приоритетите, които заявихме в предизборната ни кампания. Другият доклад е за достъп на гражданите до сесиите на СОС. Питането е свързано с готовността на общинското дружество „Топлофикация – София“ за зимния сезон.

Настояваме за изслушване на ръководството му предвид огромните финансови проблеми на дружеството. А другото питане е свързано с проблем с образувано нерегламентирано сметище върху общински имоти, за който алармираха граждани от „Модерно предградие“ по време на кампанията при наше посещение там.

Каква е оценката Ви за изборите? Конкурентният кандидат за столичен кмет спечели със съвсем малко – за какво говори това?

Местните избори бяха изключително успешни за нас. Направихме кампания на много високо ниво. Радвам се, че е такава оценката и на авторитетните експерти, които чувам в медиите да коментират нашата работа. Кампанията ни беше забележителна и направи много силно впечатление на фона на това русло, в което се намира българската политика през последните 10-15 години. Моята и на екипа ми цел беше в тази кампания да си доставим удоволствие от работата, да не си поставяме рамки и граници, да направим това, което можем и искаме. Ние нямаше какво да губим, можеше само да спечелим.

За първи път от много години БСП прави такава кампания. Ние започнахме работа по нея още от октомври 2022 г. Концепцията и стратегията я изготвихме четирима души. Цялата работа в кампанията я изнесе един оперативен екип, който си беше изцяло наш, от БСП – София. Затова са ми много странни различните твърдения, които чувам, че кампанията ни била направена от много авторитетни чуждестранни експерти, че била изключително скъпа и подобни свободни съчинения. Нищо подобно! Кампанията ни беше изцяло „инхаус“ и същите хора, които я направихме, продължаваме да работим за БСП – София и в момента.

Очевидно нашият екип е на световно ниво. Така приемам оценките на всички експерти до момента.

Много наблюдатели смятат, че наистина се е родила нова звезда на политическия хоризонт, визирайки Ваня Григорова, а и Вашето мнение е такова. Как ще развиете в бъдеще натрупания политически актив?

Резултатът, който постигнахме, е плод на отлично планирани, изработени и напаснати частици от пъзела. Събрахме почти идеален екип, избрахме отличен кандидат, имахме прекрасни коалиционни партньори и работихме здраво. Затова резултатът е много добър. Сега ни остава само да надграждаме. И ще го направим. Защото резултатът от изборите ни показа, че българското общество има нужда и иска точно този вид политика, който ние предложихме. На този етап битките ни са на два фронта – на съдебния, където искаме повторно преброяване на бюлетините в София и Съдът вече даде ход и допусна отваряне на чувалите, и на политическия. На тези избори със страшна сила беше разбит митът, че София е „синя крепост“.

Хората са готови за нова философия на управление на града. Има чуваемост за нашите политики, за левия ни прочит като контрапункт на 33-годишното дясно управление в София. Очевидно е, че наистина има нагласа за реална смяна на управлението в столицата.

Можем ли да очакваме някакви изненади в Столичния общински съвет и доколко неговата работа зависи от това кой ще бъде председател?

От нас изненади не очаквайте. Ние сме предвидими. Винаги сме били ясна и конструктивна опозиция на дясното управление досега в София. Ще продължим да отстояваме нашите политики. В Столичния общински съвет ние естествени партньори нямаме, тъй като всички останали политически групи са десни. Това, разбира се, по никакъв начин няма да ни спре твърдо и категорично да отстояваме нашите политики за хората и града да влязат в дневния ред на СОС. За тях ще търсим подкрепа от всички политически групи. А доколко председателят на СОС е важен – много е важен. Той е пръв сред равни и организира цялата работа на СОС. При един неудачен избор, той може да блокира до голяма степен работата на общинските съветници, а по този начин и изобщо работата за София и хората в града. Затова ние издигнахме и наш кандидат за поста в лицето на Диана Тонова – отличен юрист с опит в администрацията.

Какви са най-важните задачи пред левите общински съветници?

След избирането на председател на СОС, най-важните задачи са две – приемането на план-сметката по чистота и бюджетът за следващата година. И двете трябва да отговарят на потребностите на столичани. Защото досега не беше така. Предвид зимния сезон, проблемите с отоплението и чистотата на въздуха са приоритет. Здравната и образователната инфраструктура в града страдат от недофинансиране, справянето с трафика и качеството на транспорта също са изключително важни. Вътрешнокварталната инфраструктура на места не е пипана от 40 години… Това са най-важните проблеми, с които в краткосрочен план ще трябва да се справим. Разбира се, ние имаме и два други много важни приоритети – минералните води в София и достъпът до планината Витоша.

От първия ден след сформирането на този общински съвет ние работим по тях. Ако се справим добре с тези цели, неминуемо ще подобрим качестовто на живот на хората в града.

Да очакваме ли от тях ревизия на най-скандалните столични ремонти – жълтите павета, „Графа“ и т.н.?

Нека да припомня, че общинските съветници от групата на БСП първи сигнализирахме за тези некачествени ремонти – най-напред на бул. „Дондуков“, след това на ул. „Граф Игнатиев“… И ще продължаваме да следим какво се случва с всичките тези ремонти. Задължение на кмета, на неговите заместници и на администрацията на Столична община обаче е да покажат недостатъците на предишното управление. Обещаваха в предизборната кампания, че ще го направят. Предстои да видим…

Възможно ли е в софийския общински мащаб да се повтори моделът, по който се управлява страната в момента, популярен като „сглобка“?

Срещу този модел ние не сме преставали да се борим. Много пъти преди, по време и сега, след кампанията, казвам, че не трябва да допускаме „Сглобката“ да се възпроизведе и в София. Това, което наблюдаваме в последните седмици, обаче и в национален, и в градски план показва, че е възможно да се случи. В тази ситуация ние ще бъдем категорична и ярка опозиция, защото подобен модел на управление на Столична община е пагубен и за града, и за хората.

Не е тайна, че до неотдавна имаше известно напрежение в БСП. Как ще се развият според Вас процесите в партията?

Ще се развият по естествения им път… В началото на следващата година предстои да започне пълен отчетно-изборен цикъл в БСП, който ще завърши с избор на председател на партията.

Ако Вие ръководите БСП, каква би била тя?

С работата си в последната една година като председател на Градския съвет на БСП – София реално показах каква искам да е моята БСП. Според мен, по този начин трябва да бъде управлявана БСП и на национално ниво. Моята основна философия в управлението е да събирам, да обединявам, да търся пътища, които да ни свързват. По характер съм човек, който гради мостове, а не ги взривява. По природа съм враг на разделението. Моята БСП е отворена към всички останали леви и патриотични формирования, които споделят нашите ценности. На местните избори показахме, че е възможно.

Много се говори за нов ляв политически субект. Реалистични ли са тези очаквания, има ли нужда от такъв?

Всички примери на отлюспване, роене, разделяне досега доказват само едно – това не е пътят. Никой досега не е успял, когато се е отделил от БСП и е направил ляв проект. Българското общество има нужда от друго – от обединение на всички леви проекти, на всички лявомислещи хора. Като цяло българското общество има нужда от обединение. Прекалено много се разделихме, прекалено много се озлобихме, прекалено много егоизъм допуснахме в нашето общество.

ВИЗИТКА:
Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. Завършва столичното 133-то СОУ „А. С. Пушкин“. Висшето си образование получава в университета „Макгил“ в Монреал, Канада, със специалност „Финанси“. Има и Магистърска степен по Публична администрация.
Притежава следдипломна квалификация от БНБ.
Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд.
Член е на БСП от 2003 г.
Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет. Член е на Националния съвет на БСП.
Четвърти мандат е общински съветник.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!