Има сериозна вероятност цените хранителните продукти в България да скочат в скоро време. Това стана ясно от разговор в студиото на Нова нюз с експертите Щерьо Ножаров, икономически съветник, БСК, и икономистът Румен Гълъбинов.
Причината за увеличението на цените на храните е, че България внася голяма част от тях от чужбина. Оказва се, че страната ни внася близо 80% от храните, които слагаме на трапезата си.
Половината от месото, което консумираме идва от други държави. А над 80% от всички плодове и зеленчуци у нас са внос. Единствено при хлебните изделия по-големият процент е родна продукция, заради големите масиви от отглеждана пшеница в България.
Експертите са категорични, че държавата ни няма устойчива земеделска политика, а заради прекалено големия внос, България е зависима в изхранването на населението си дори от метеорологичните явления в страните производителки на храни.
Заради новите екополитики пък, много от стопаните са се ориентирали да слагат фотоволтаици върху обработваемите си земи за производството на зелена енергия, вместо да хвърлят огромно количество труд за земеделска продукция на фона на несигурните пазари у нас.
На този фон, КритичноБГ припомня, че производителите ни на олио предупредиха в края на юли, че се очаква скок на цената продукта, заради слабите добиви на слънчоглед в цялата страна.
Още при засяването на културата е била наблюдавана отчетлива суша и липса на почвена влага. По-късно е имало валежи, но само за кратко, което не е достатъчно за продукцията. Заради това и е невъзможно да се задоволят нуждите от олио, което ще доведе скоро до скок на цената му.
Освен това се оказва, че производителите играят с маслеността му. По стандарт олиото трябва да е с 44% масленост, но в магазините и сега е налице продукция с около и под 35%.
Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски