И Пеевски писа до прокуратурата за незаконен износ от Лукойл. „При нарушения – търсене на отговорност“

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски сезира прокуратурата по разследване на „Политико“ за незаконен износ на руски петрол от „Лукойл” България, съобщиха от пресцентъра на Движението за права и свободи. Сигналът до прокуратурата за проверка на „Лукойл” България е за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз (ЕС) горива, които са произведени от руски петрол.

Сигналът е изпратен от Делян Пеевски и от народния представител от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев. Адресиран е до прокуратурата и до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и е по съвместно разследване на неправителствената организация „Global Witness“, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико“ на 9 ноември, обясниха от ДПС.

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Пеевски посочва, че цитираните източници, е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ

Според разследването само между месеците март и юли 2023 г. рафинерията на „Лукойл“ е изнесла по този начин около три милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Делян Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, съобщиха още от ДПС.

Вчера и Делян Добрев обяви, че е внесъл ново предложение в Народното събрание за отмяна на дерогацията на „Лукойл“. Депутатът депозира законопроект за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Предлага се в тридневен срок от обнародването на промените в „Държавен вестник” Министерският съвет да отмени дерогацията. Посочва се, че от отмяната на дерогацията „Лукойл Нефтохим Бургас” АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Предвидено е Агенция „Митници“ да следи за изпълнение на задължението.

Източник: БТА

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече