ГОРДОСТ: Младите родолюбци от „Завет“ в Лондон издадоха Сборника на Ботев! Тръгва към школата

Дългоочакваният „Исторически сборник по математика“ вече е факт!

След месеци на упорита работа и без каквато и да е помощ нито от държавата или пък партии от властта и опозицията, група истински родолюбци в Лондон издадоха помагало за деца, вдъхновени от идеята на Христо Ботев, да пресъздаде епизоди от славната ни история, претворени като задачи по математика. Учебникът бе представен в посолството на България в Лондон. Младите българи, обединени от истинската си любов към Родината създадоха дни преди това Сдружение „Завет“.

Християн Драгиев и Красимир Узунов от Сдружение „Завет“ с гостите Симеон Миланов, Тодор Беленски и Иван Герасимов

В началото на ноември, КритичноБГ публикува предистория за идеята и работата по Сборника. Още тогава припомнихме историческия факт, че във времето, когато поетът-революционер Христо Ботев се е занимавал с педагогическа дейност, са липсвали помагала за преподаване на математика. Тогава той превежда руския сборник „Беседы о первых четырех арифметических правилах и о счетах“. Ботев не само го е превел, но и е внесъл своя възглед за педагогическите похвати при преподаването на математиката. И нещо повече – автор е на голяма част от задачите в българското издание.

Наши родолюбци във Великобритания възкресяват дело на Ботев – издават „Исторически сборник по математика“ за българчета

Идеята за съставяне на сборника хрумва на младите българи от Сдружение „Завет“ във Великобритания когато един ден случайно попадат на статия за Христо Ботев, в която се разказва за този негов, така и не видял бял свят замисъл – задачите да бъдат съставени с факти от историята ни.

И се захващат – ден след ден, месец след месец – в търсене на съмишленици, на безвъзмездна помощ от историци, математици, специалисти по предпечат… Не търсят нито подкрепата, нито парите на партиите в България. Оке по-малко пък на държавата. И въпреки това, от утре 500 книги от Сборника с твърди корици тръгват към училищата из Великобритания и други страни от Европа, в които се учат малките българчета.

В сборника са описани 394 задачи, греят 13 живописни картини от историята ни, нарисувани от малката художничка Виктория Зун.

„Вики е отгледана в любов към България от семейство на родолюбив българин и полякиня“, каза за КритичноБГ Тодор Красимиров от Сдружение „Завет“. По думите му предговорът за децата е написан от Дора Стоянова, а предпечатна подготовка е направил Веселин Вълчев. Сред картините в сборника са портретите на Кан Аспарух, Кан Тервел, Кан Крум, Княз Борис I, Цар Симеон – Цар Калоян, Цар Иван Асен II, Васил Левски, Св.Св. Кирил и Методий, Св. Паисий Хилендарски, Иван Вазов, ген. Вазов и др.

„124 страници в Сборника ще учат на четмо и писмо децата на България по света от втори, трети и четвърти клас“, горд е Тодор Красимиров. „Най-голям принос за съдържанието в изданието имат Веси Kокалчева и Фотина Вълчева, които са учители в българско училище в Лондон, както и още близо 50 родолюбци от Великобритания, Германия и България“, добави той.

От Сдружение „Завет“ се свързали с професори по история в България, а именно проф. Нина Дюлгерова, проф. Андрей Андреев от Великотърновският университет, както и с Иван Тренев, които на драго сърце се съгласяват да се включат в редактирането и съставянето на задачите.

Съвременните ни будители се надяват, така да се запали родолюбивото пламъче, в сърцето на всяко българско дете!

Красимир Узунов от Сдружение „Завет“ е категоричен: „Смирени и готови сме за още дела в името на Родината ни. Тепърва ще градим зида на българщината не само във Великобритания“. Той добави, че първата им задача утре е да се уверят, че Сборникът е тръгнал най-напред до всички български училища във Великобритания, които са изявили до този момент желания, а после и до други страни.

„Следващото издание ще е по-голямо“, увери от Сдружение „Завет“ и Християн Драгиев пред КритичноБГ. „Твърдо сме решени да не спираме до тук. Стига сме чакали на партиите и държавата. Начакахме се! Време е да започнем да правим добро за България и българите“, категоричен е Драгиев. 

От „Завет“ обмислят вече и следващата си стъпка – да осигурят стипендия на български ученик. Но тепърва ще разбираме за техните нициативи, обещават родолюбците.

КритичноБГ припомня, че именно тези млади хора се обединиха и зад каузата да спасят училището на учителя Теодосий Теодосиев. Запретнаха ръкави и го сториха – пак без да занимават държавата. Тихо и с горещи сърца. 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!