ГЕРБ научили от медиите, че Асен Василев ще тегли нов дълг

Вчера разбрах от медиите, че финансовият министър Асен Василев смята да изтегли нов дълг, който ще го платим всички ние. Аз съм член на Бюджетната комисия и това за мен не беше известно, никой не беше споделил. Това каза в Търговище Теменужка Петкова от ГЕРБ, пише „Фокус“.

„Никой не беше споделил с нас, че има такова намерение. Причината е бюджетна, състоянието на бюджета. Една от основните причини да се тегли този дълг, въпреки че не се казва истината, е това, че има неизпълнение на приходите и то основно тези от ДДС и Агенция „Митници“. Когато министър-председател беше Бойко Борисов бюджетът на България винаги беше на излишък. Имаше за пътища, за инфраструктура и за всичко това, което се направи по наше време за общините е благодарение на разумната фискална политика, която нашите правителства водеха“, каза още депутатът.

Припомняме, че вчера от интервю на финансовия министър Асен Василев стана ясно, че до края на тази годината България ще излезе на международните пазари с емисия дълг. По думите му това се налага във връзка със Закона за бюджета, но той не уточни какви ще са параметрите на планираните дългови емисии. Василев подчерта, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3%.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече