Денков се извини на терористите с милиардите, макар да нямало за какво

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, каза на брифинг в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков, предаде БТА.

Министър-председателят подчерта, че уважава всички, „които произвеждат нашата храна“. „Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам“, каза акад. Денков.

Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам“, заяви още премиерът в отговор на въпрос все още ли смята, че протестиращите организации се държат като терористични организации и дали ще преговаря с „терористи“.

Относно протестите Денков каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.

Премиерът изтъкна, че правителството никога не е отказало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли е имало среща с 35 организации от животновъдния сектор, на която е присъствал, освен министъра на земеделието Кирил Вътев, и министърът на финансите Асен Василев. „На тази среща почти всички организации подкрепиха отпадането на забраната за вноса от Украйна„, каза Денков.

Той добави, че представителите на протестиращите сега браншови организации са участвали в 5 срещи, организирани от министъра на земеделието Кирил Вътев. Те са част от консултативните съвети към ресорното министерство, участват и в работните групи по стратегическия план по земеделието.

По думите на Денков той два пъти лично е разговарял с украинския си колега, „тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пресити пазарът и да не създадат проблеми за земеделските производители във всяка една държава“. Премиерът поясни, че от България се очаква да определи за кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждането със съответните браншови организации, подчерта Николай Денков.

Премиерът разясни още, че заедно с министъра на земеделието са поканили организациите за разговор по тази тема. „Вместо това протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади„, каза той. По думите му правителството остава с протегната към тях ръка.

„В България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които са вредни за здравето“, каза на брифинга премиерът Денков. Той посочи, че ще има стриктни проверки на внесените от Украйна стоки, включително и заради войната. Денков цитира данни, според които от 1 октомври 2022 г. до 3 май 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, внесени от Украйна. Той подчерта, че в нито една не са открити вредни вещества. Само в една пратка е имало „складови вредители, които нямат общо с войната в Украйна“. Допълнително преглеждани ще бъдат всички стоки, когато от утре влезе в сила отпадането на забраната за внос на зърно, посочи още Денков.

Правителството вече започна работа за промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Целта е да имаме по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители„, обяви министър-председателят. Той допусна, че обявените за утре протести може да са свързани и с намерението за промяна на методиката.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече