Денков към ЦИК: Преразгледайте вчерашното си решение

Според премиера Николай Денков ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване. Денков призова Централната избирателна комисия да преосмисли решението си на брифинг в Министерския съвет.

„Информацията от доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване“, каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Политически сили поискаха публикуването на доклада, а граждани са се събрали в подкрепа на машинното гласуване.

Позицията на ЦИК

Нейкова отбеляза още, че в преписката на ДАНС се съдържа повече информация, не само че е заснет хеш кодът.

Говорителят на ЦИК Росица Матева коментира, че с информацията за заснемането на хеш кода се въвежда в заблуждение цялото общество. „Това е публичният код, който се предоставя на всички комисии, не говорим за тези действия и този код, а за действия, извършени на 25 октомври, извън всякакви процедури и правила“, заяви Матева. Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, каза Матева и допълни, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение, според което на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини.

ОИК Столична община

Общинската избирателна комисия – Столична община счита, че решението на ЦИК не поражда обвързващо действие.

МВР

Ангажиментът при транспортирането на изборните материали, включително и машини за гласуване, е свързан само със съпровождането им, съобщиха от МВР в своя позиция. „МВР ще изпълни закона. В днешния ден ще поемем под охрана всички избирателни секции“, заяви главният секретар на министерството Живко Коцев, както КритичноБГ съобщи.

Жалба до ВАС

„Общинските избирателни комисии и органите на МВР да не бързат с връщането на машините за гласуване в София и да изчакат развитието на казуса в днешния ден“, каза народният представител от ПП-ДБ Никола Минчев. Той обяви още, че е внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина. ВАС ще се произнесе по жалбата срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

Политическите сили поискаха да бъде публикуван докладът на ДАНС

Политически сили поискаха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те призоваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков да публикуват доклада, защото според тях няма гриф за секретност и защото така ще бъдат избегнати опити за политически спекулации.

Граждани са се събрали в подкрепа на машинното гласуване

Пред ЦИК, която се намира в сградата на Народното събрание (бившият Партиен дом), малко след 12:00 ч. започна протест на граждани в подкрепа на машинното гласуване.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече