Разходите за отбрана скачат с 2% следващата година!

Разходите за отбрана ще бъдат увеличени с 2% за догодина и може би над 2% в следващите години. Това каза в Пловдив министърът на отбраната Тодор Тагарев, който присъства на отбелязването на Деня на военния парашутист в района на Съвместното командване на специалните операции, предаде БТА.

„По този начин ще се даде възможност за осигуряване на най-модерно оборудване и условия за подготовка. Армията има нужда от много видове въоръжение, оборудване, техника и системи за подготовка“, коментира министърът.

По думите му се изучават уроците от войната Украйна, където масирано се използват безпилотни системи. „Това ще залегне в програмата за инвестиции, която трябва да внеса в Народното събрание до края на следващия месец“, посочи Тагарев.

Той допълни, че вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за Сухопътни войски. „Очакваме, когато парламента се събере след изборите, един от първите въпроси да бъде проектът за инвестиционен разход за бронирани машини за Сухопътни войски“, каза още министърът.

Военнослужещи от Специалните сили посрещат празника на българо-турската граница, на обучения и подготовки, в редица първостепенни дежурства, свързани с отговорности към националната сигурност на страната и НАТО. Това каза в обръщението си генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. Той подчерта, че с ускорени темпове ще продължи реализацията на важни проекти, свързани с модернизацията и организационното развитие на ръководената от него военна част.

По време на церемонията бяха наградени военнослужещи, отличени за проявен висок професионализъм със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и на командира на СКСО.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече