БРАДВА! „Булгаргаз“ предлага с 36% по-висока цена на газа за ноември – да стигне НАД 82 лв./MWh!

82,12 лева/MWh (без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. ноември 2023 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от дружеството, алармира ЕпицентърБГ.

Това означава, че синьото гориво ще поскъпне с 35,94 процента спрямо октомври (60,41 лева за мегаватчас).

Цената на обществения доставчик за настоящия месец остава с над 10% по-ниска от ценообразуващия индекс TTF „месец напред“ за м. ноември, който се покачи значително през последния месец поради предстоящото начало на отоплителния сезон.

През м. октомври цените на природния газ се повишиха чувствително и в резултат на геополитически събития, достигайки до най-високите си ценови нива от февруари 2023 г. насам от 54-56 EUR/MWh, допълват от „Булгаргаз“.

БТА припомня, че в доклада от 11 октомври е записано, че „Булгаргаз“ предлага за утвърждаване цена на природния газ за ноември от 67,27 лева за мегаватчас – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши на закрито заседание днес каква да бъде цената на природния газ за ноември, по която „Булгаргаз“ да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври от 60,41 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече