Българин измина пътя на митичния Еней по море и суша, за да открие български корени

Критично.Бг научи, че българинът Любомир Радев, който е историк, преоткри пътешествието на митичния троянски герой Еней като пое по неговите дири. Изминава пътувнето си по море и суша, впуска се в едно опасно приключение и го завършва с успех в Италия, както е това в историята. Не го спират опасностите по морето – бури, силни течения, мощни ветрове и непознати брегове.

– Защо решихте да се впуснете в това приключение?

От дете разгръщам древната история. Още от малък ме беше запленила историята за Еней и неговото пътешествие в търсене на нова Родина след падането и опожаряването на Троя.

Как и къде води своите троянци, какви опасности и премеждия преодолява в своето странстване по бурни морета и в чужда земя? Четях жадно древните автори Вергилий Марон, Плиний Стари, Страбон, Диодор Сицилийски и много други. Приключенията от страниците на книгите сякаш оживяваха, но исках да изпитам преживяването, изпитанията, тревогите, преходите и накрая триумфа на тези древни герои. Защото подвига им е чутовен и прекроява цялата човешка история, както се оказва в последствие.

Считам Еней и неговите троянци за наши преки предци, защото Троя се намира в Тракия и те са от тракийския етнос, а ние сме техни наследници.

Троянците биват точно определяни от древните автори от кои тракийски родове са. Наречени са Тевкри, Дардани, Фриги, а първите сред тях – Пеласгийски първенци.

А както добре знаем всички тези родове са от тракийския народ, който е най-големия в Европа. Затова и начинанието имаше и определено преклонение към предците, които са ни завещали всичките си знания и тайнства.

– Изпитахте и гордост по време на това пътешествие по стъпките на предците ни и назад във времето?

Как да не бъдеш горд, когато именно тези твои предци основават Рим и Римската империя. Лично Цезар и родът на Юлиите произхождат от Еней и неговия син.

Те намират своята нова родина в Италия в Лациум, където на хълмовете до Тибър основават своя град и той се превръща в империя. Империя, която завладява целия античен свят и господства векове като променя цялата човешка история.

Точно така, за тези които не знаят тракийците от Троя основават Рим и Римската империя, пред която скланят глави всички познати народи и цяла Европа. И това не се крие, а се знае в цяла Италия и по света.

– Разкажете за плаването по море…

Плаването по море отне около две седмици като още от начало ни беше ясно, че предстоят опасности. Капитан Явор Джонев и неговия кораб се бяха доказали във времето, прие ни на борда охотно и приключението започна.

Стараехме се да плаваме само на платна, за да можем максимално да усетим какво са преживели древните мореплаватели.

Силния вятър, издутите платна, наклонения до борд във водата кораб и наближаваща буря са изпитания за стоицизма на всеки човек.

Стараехме се да следваме маршрута на флотата на Еней и да посещаваме местата, на които е бил и посетил. Пред нас се разля в цялата си прелест Средиземно Море, което нашите тракийски предци са владели с векове.

С мен бях взел Борис от Пловдив, с който сме приятели от 20 години.
Той оказа незаменима помощ при снимачния процес, плаването, винаги беше весел и неуморен. Остана през цялото пътешествие по море, до пристигането в Италия. Аз продължих по суша.

– После слязохте на суша?

В залива, където е акостирал Еней ме чакаха Величка и Анджело, една прекрасна двойка. Те ме настаниха, споделиха с мен храната си и оказаха незаменима логистична подкрепа, без която би било невъзможно да достигна набелязаните за посещение места, на които е бил Еней. За разлика от мен, Еней е бил посрещнат от луканите, които хващат, убиват, изпичат и изяждат паднали от преумора кормчия на личния кораб на Еней.

По това можем да разсъдим на какво дивашко ниво от човешката еволюция са били местните племена. И досега стои гробницата кенотаф на този кормчия, за да ни напомня къде е свършил земният му път.

Еней носи светлината на цивилизацията в Италия. Където и да отиде строи градове и ги укрепва с каменни стени.

Налага закони и правда, а където е необходимо и троянско оръжие. Освен това носи една брилянтна тракийска култура и религия, вече усъвършенствано земеделие и скотовъдство, знания и тайнства.

– Къде по-конкретно стъпихте на земя?

Там където акостирах по стъпките на Еней е в Южна Италия, и по конкретно залива до „Палинуро“. Там намерих българи, не сегашни емигранти, а такива отишли още от древността, заселили се в древни времена. Там е една непозната България.

Планината, която е целия рид, който се спуска от вътрешността в морето се нарича „България“. Наоколо много местности, реки и долини, носят български названия, а местните хора се различават от италианците – високи, снажни и си приличат на нас.

Планината „България“ в Южна Италия

Много е важно да споменем, че българите са там векове преди Алцек и са пристигнали по море като мен.

– Къде може да видят сънародниците ни Вашия филм?

Цялото приключение може да видите във филм, като част от филмовата историческа поредица „Древната Цивилизация“, чийто създател съм аз и вече има два филма, които могат да се гледат на прожекции в цялата страна.

Филмът за Еней ще бъде четвъртия от поредицата. Сега предстои много работа – видео обработка, монтаж и озвучаване докато се получи един пълнометражен филм достоен за публика и екран.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!