Западът готви образ на Зеленски на „кървав тиранин“, за да се яви после като „освободител“ на Украйна

Иля Кругли, Baltnews

Войната „до последния украинец“ продължава. И колкото по-малко стават тези (последни) украинци, толкова повече европейските и американските медии оказват натиск върху Киев да изпрати войници на безсмисленото клане. Така или иначе те ще обвинят за това Зеленски, а не ЕС и САЩ.

Към края на юли много от водещите американски медии започват да публикуват статии, чиято същност е, че Украйна трябва скоро да започне по-мащабна контраофанзива. При това думата „трябва“ се представя от пресата и дори от отделни официални лица (включително служители на Пентагона) не като предложение, а като зле завоалирана заповед.

Изглежда, че Вашингтон бърза Киев да проведе мащабни военни операции, въпреки всички загуби и недостига на оръжия и боеприпаси.

Изпълнете заповедта! Оправданията не ни интересуват!

Украинското ръководство, предвид неуспехите на украинските въоръжени сили в сраженията с руската армия през последните месеци, все по-често се оплаква, че не може да увеличи настъплението си без по-сериозна подкрепа от Запада. Но Белият дом изглежда изобщо не се интересува от това. Той не се интересува и от никакви други информационни казуси, които обкръжението на президента Владимир Зеленски се опитва да хвърли в публичното пространство.

Така например на 26 юли помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан и ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак обсъждат идеята за „справедлив мир“ в Украйна. По време на разговорите украинският политик подчерта по всякакъв начин „необходимостта от увеличаване на доставките на оборудване за противовъздушна и противоракетна отбрана“. Ръководителят на канцеларията постоянно се оплакваше, че ВСУ не разполагат с оборудване за противовъздушна отбрана и Киев очаква допълнителни доставки на зенитни ракетни комплекси ЗРК от САЩ. От съветника по националната сигурност на САЩ не последва никакъв отговор и обещание за увеличаване на доставките.

Андрий Ермак обаче, както и редица украински медии и официални лица, се опитаха да „подхвърлят“ друг информационен казус, който би могъл да бъде популяризиран в западното информационно поле – ударите на руската армия по пристанищната инфраструктура на Украйна. Идеята беше, че Киев (който сам е направил много, за да наруши „зърнената сделка“) уж е жертва, защото неговите съоръжения, способни да доставят зърно на бедните деца в Африка, са безмилостно поразени с ракети.

Уви, нито европейските, нито американските медии, а още по-малко Джейк Съливан в разговора си с Ермак, реагираха изобщо на тази рекламна кампания. Макар че, трябва да се признае, и друг път Западът е насърчавал истерията, и то не по такива причини. Защо това не се прави сега? Ако питате мен, Вашингтон и всички лоялни към него медии в Атлантическото пространство са загрижени само за едно – настъпателните действия на украинските въоръжени сили срещу руските позиции.

На Киев е дадена цел

Володимир Зеленски награждава с медали за храброст осакатени войници

Към края на юли американската преса, сякаш по сигнал, започна да говори за подробностите на нов кръг от контранастъпление. „Ню Йорк Таймс“ пише, че според различни официални лица във Вашингтон последните настъпателни операции на Киев са само подготовка за основния удар. След това статията става направо сюрреалистична:

„Една от военните цели на Украйна е да се придвижи на юг от сегашната фронтова линия през град Токмак до град Мелитопол в близост до крайбрежието. И двата града са транспортни и железопътни възли, което означава, че вбиването на такъв дълбок клин на практика ще раздели контролираната от Русия територия на две части, което ще затрудни снабдяването и координацията на силите на Москва“, се казва в публикацията.

По същество американската преса изнася разузнавателна информация в публичното пространство, като казва къде и как трябва да удари ВСУ.

Украински войници

В нормалните държави за разпространяването на такава информация, представляваща военнокритични данни за противниковата страна, по принцип вкарват в затвора. Но в NYT не мислят за това, те просто нагнетяват обстановката, убеждавайки читателя, че украинските въоръжени сили скоро ще започнат да действат и това ще бъде нещо по-сериозно, отколкото в началото на лятото.

Това може да е просто въображението на анализаторите от американския вестник, може би дори специален трик, за да се накара Москва да се хване на въдицата, докато украинските военни подготвят удар в друга посока. Но не само „Ню Йорк Таймс“ прави това.

Американският CNBC пише, че контраофанзивата на Украйна е била по-бавна, отколкото мнозина са очаквали. Военни анализатори (вероятно от САЩ) предупреждават, че прозорецът на възможност за пробив на руската отбрана може скоро да се затвори. Пресата изглежда настоява Киев да действа по-скоро рано, отколкото късно.

След това американското издание цитира Конрад Музика, експерт по военно разузнаване и президент на Rochan Consulting, който казва, че украинската армия разполага с три месеца резерв, след което масово ще започне да изчерпва боеприпасите си, а дъждовете ще направят терена неподходящ за поход. Това вече звучи като някакъв ултиматум в стил „или тръгвайте в атака сега, или утре няма да получите боеприпаси„.

Украински специални части

В Business Insider Роб Лий, старши научен сътрудник в Института за външнополитически изследвания, подробно обяснява грешките, които армията на Украйна допусна през юни, и дава съвет, какво трябва да направи Киев този път.

Newsweek дори приветства Украйна, като също посочва нейните грешки, но използва коментари на няколко военни експерти едновременно, които обясняват как да се справи с по-мащабно контранастъпление.

The Washington Post „прокарва“ идеята в стил „не наведнъж“. Изданието признава, че от юни насам постиженията на ВСУ не са чак толкова отлични, но просто трябва да изчакаме, тъй като Киев ТРЯБВА да се докаже скоро. И той ТРЯБВА да го направи въпреки жертвите, а „Вашингтон пост“ цитира генерал от армията Марк Александър Мили (председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ), който казва: „Мисля, че предстоят много битки. . . те ще бъдат дълги, трудни и кървави. „

Политиците във Вашингтон действат по същия начин, като заявяват в прав текст, че Киев ТРЯБВА да продължи офанзивата си скоро. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви на брифинг, че контраофанзивата на Украйна не е в задънена улица, „дори и да не се движи достатъчно бързо“.

Бихме искали да подчертаем, че всички тези статии във водещи издания в САЩ, както и изявленията на военни служители, бяха публикувани в края на юли.

Николай Межевич, президент на Асоциацията за балтийски изследвания и професор в Санктпетербургския държавен университет, заяви пред Baltnews, че има много причини да се превключат всички сили за тласкане на Украйна към военни действия. Има и такива, които формално не са свързани с Киев.

Например, европейското общество живее без голяма война от 1945 г. насам. Да, не винаги богато, но все пак в относителна безопасност. И това общество интуитивно разбира, че един локален конфликт някъде в периферията може при определени условия да въвлече страната му във война. Това би могло да се понесе, ако икономиката се развива добре. Но на Запад бушуват икономически, енергийни и банкови кризи. А в САЩ предстоят избори.

„Желанието да се ускори победата или поражението на Украйна е разбираемо. За Запада това е възможност да затвори случая. В края на краищата, по същество, независимо как ще завърши контраофанзивата, тя ще бъде успех за САЩ. От гледна точка на циниците на американската политика победата на Украйна е нещо добро. Поражение? За САЩ това също не е нещо лошо. Поражението дава възможност да се отпише Украйна като актив. Така, както се прави с акциите на фалирала компания. Но за това е нужна причина. А поражението, особено кървавото, може да се превърне в такава“, каза Межевич.

„Друга причина да се побърза с Киев е климатът. Въпреки всички научни постижения на човечеството, не е приятно да се биеш през есента. Логистиката все пак се усложнява. Не е изключено сега някои политици на Запад да се опитват да внесат някакъв баланс в целия този украински актив и да предлагат варианти. Въпросът е на кого да се предложат тези варианти – на Украйна или на Русия. Рискувам да предположа, че преговорите в крайна сметка ще се водят с Москва, макар и чрез посредници. Просто защото Киев сам се е вкарал в безизходица, като си е осигурил статута на неспособна държава. Нито Зеленски, нито другите политици в Незалежна  имат някакви маневри. А за да се промени това, ще е необходимо най-малкото възстановяване на държавата. Включително и същата денацификация, за която се говореше в Руската федерация в самото начало на Специалната военна операция СВО“, добави той.

Защо това е необходимо сега?

Говорейки за хода на действията на Стратегическите сили за отбрана в Украйна, както в случаите на преки военни сражения, така и в случаите на бомбардиране на мирното население на Донецк и други градове от войските на Украйна, трябва да се разбере едно важно нещо. Това не е конфронтация между Украйна и Русия. Киев е инструмент на Вашингтон. Целта му е да причини колкото се може повече неприятности на Москва, която още много преди началото на СВО официално се смяташе за противник на САЩ в тяхната доктрина.

Володимир Зеленски награждава с медал за храброст осакатен войник

След това е малко по-лесно да се разбере мотивацията на ръководството на Съединените щати, което се интересува повече от това колко щети е понесла Руската федерация, отколкото от това колко тежко е за Украйна и нейното население. Напротив, западните куратори специално ще формират негативен образ на Зеленски и ще подчертаят личната му отговорност за избора на стратегия и тактика на водене на войната. По този начин президентът ще изглежда като „кървав тиранин“, който безразсъдно тласка собственото си население към клане, а Западът отново ще се яви като „освободител“, който може да свали този тиранин.

Като оказват натиск върху Зеленски, САЩ и ЕС на практика го принуждават да действа все по-агресивно. Всъщност за тях тактиката не е от голямо значение. Ако успеят да постигнат териториални придобивки, макар и с цената на огромни загуби, целта ще бъде постигната и „най-добрата инвестиция“ на Вашингтон ще бъде оправдана. Ако не успее… е, тогава винаги може да се направи Зеленски отговорен за всичко и да се намери друга марионетка.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

„Очакванията от т. нар. контраофанзива (префиксът контра очевидно има пропаганден характер) бяха изключително високи и затова политиците на Запад изискват от своите пълномощници в Украйна конкретни резултати, които да бъдат представени на обществеността. В противен случай избирателите могат да се запитат защо са вложени толкова много средства в подкрепа на Украйна, която не е в състояние да се възползва от тази подкрепа“, заяви пред Baltnews политологът Андрей Тихонов.

„Разбира се, елитите не се интересуват от мнението на обикновените хора, но вековните традиции на лицемерието имат своята инерция. Те трябва по някакъв начин да се измъкнат от нея и да докажат на избирателите, че всичко е направено правилно. Необходимо е да се даде положителна картина за медиите, които вече започнаха да крещят за провала на украинската авантюра. Истаблишмънтът се интересува най-малко от съдбата на Зеленски. Те имат стогодишен запас от такива „Зеленски“, като се започне с Кличко“, добави той.

Източник: Baltnews

Възможно е мнението на автора да не съвпада с позицията на редакцията.

Забележка: Всички снимки в материала са от профила на Володимир Зеленски в Телеграм

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!