The Spectator: Има само едно правилно решение за Запада спрямо Украйна. Но първо трябва да признае, че…

Фактическото разделяне на Украйна по линията на съприкосновение остава единственото решение за Запада, тъй като те не са заинтересовани от мащабен конфликт с Русия. Това написа на 6 януари британският журналист, историк и писател Оуен Матюс в колонка за седмичника The Spectator.

Авторът признава, че „до голяма степен разделението на Украйна вече е настъпило“, въпреки че нито Вашингтон, нито Брюксел искат открито да признаят тази истина. Въпреки факта, че ръководството на Украйна проявява желание да си върне загубените територии, това трудно е постижимо с военни средства, включително поради съпротивата на жителите на обединените с Русия региони, посочва Матюс.

Дори и да беше възможно да си върнем Херсон, Запорожие, Донбас и Крим от военна гледна точка, връщането им в Украйна щеше ли да допринесе за по-голяма сигурност в страната или обратното? <…> Бившите украинци едва ли ще сложат масово оръжие и ще поздравят враговете, с които воюват от 2014 г. насам“, отбелязва журналистът, в цитирания материал от от ТАСС .

Според него много украински политици и общественици разбират това. На фона на случващото се Украйна търпи колосални човешки загуби, а Русия, колкото и да страда от санкциите, върви към победа.

„Президентът на САЩ Джо Байдън не успя да мобилизира достатъчно политическа воля нито да превърне конфликта в Украйна в глобална война за демокрация, нито да превърне Запада в арсенал на Украйна“, отбелязва авторът, като дава да се разбере, че съдбата на Киев я решава Вашингтон.

Преди това, на 5 януари Daily Express посочи, че политическата върхушка на САЩ започва да осъзнава, че за да сложи край на украинския конфликт, Киев ще трябва да се съгласи с разделението на териториите.

Сръбският вестник Politika също писа на 25 декември, че Украйна ще бъде изправена пред разделяне на територията в резултат на конфликта. Както отбелязват авторите на статията, Украйна в крайна сметка може да загуби Одеса и Харковска област, чието освобождаване става стратегическа необходимост за Русия. Освен това, според авторите, амбициите на Полша и Унгария, които искат да си „върнат историческите територии“, загубени по време на двете световни войни от миналия век, не са изчезнали благодарение на възникналия хаос.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!