The HILL: Дали „неблагодарната“ постъпка на Зеленски е причина той да загуби блясъка си?

Дъглас Маккинън

През юни 2022 г. президентът Байдън се нахвърли върху украинския президент Володимир Зеленски във връзка с безкрайните му искания за помощ от САЩ. Президентът Байдън едва беше приключил да казва на Зеленски по телефона, че току-що е одобрил още 1 млрд. долара военна помощ от САЩ, когато украинският лидер започна да изброява всички допълнителни неща, които иска и не получава. Според многобройни източници Байдън изгубил самообладание и изкрещял, че Зеленски трябва да покаже повече благодарност за милиардите помощи, които получава от Съединените щати чрез американския народ.

Една година по-късно администрацията на Байдън отново се занимава с привидната неблагодарност на Зеленски. Докато президентът Байдън беше в столицата на Литва Вилнюс за срещата на върха на НАТО, неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан се изтърва с явна реплика, насочена към Зеленски, без да произнася името му. В отговор на критиките на Зеленски, че не е разширил членството на страната му в НАТО, Съливан заяви, че „САЩ заслужават известна благодарност“ за милиардите долари на американските данъкоплатци, които вече са предоставили за защитата на Украйна.

„Известна“? Някои биха казали, че нашата страна заслужава целия кредит на благодарност, тъй като помощта на САЩ за Украйна се равнява или надвишава помощта на цяла Европа, взети заедно.

Съливан се изказа, след като Зеленски шокиращо се оплака чрез Туитър, че позицията на администрацията на Байдън относно членството на Украйна в НАТО е „безпрецедентна и абсурдна“. Зеленски добави: „Изглежда, че няма готовност нито да покани Украйна в НАТО, нито да я направи член на Алианса. Това означава, че се разглежда възможност да се изтъргува членството на Украйна в НАТО в преговорите с Русия. А за Русия това означава мотивация да продължи своя терор. Несигурността е слабост.“

Наистина ли?

Неговата постъпка очевидно е притеснителна дори за някои от собствените му висши служители. В отговор на подигравателния отговор на Зеленски към британския министър на отбраната Бен Уолъс, който предложи Украйна да бъде по-благодарна за подкрепата на Запада, Вадим Пристайко, посланик на Украйна в Обединеното кралство, заяви: „Не вярвам, че този сарказъм е здравословен. Не е нужно да показваме на руснаците, че имаме някакви разногласия помежду си. Те трябва да знаят, че работим заедно. Ако нещо се случи, Бен може да ми се обади и да ми каже всичко, което иска“.

Скоро след изричането на тези здравомислещи и дипломатически мъдри забележки Зеленски уволни Пристайко.

Поставих въпроса за всичко това пред бивш високопоставен служител на Пентагона, който подчерта: „Зеленски се държи като разглезено, раздразнено дете, което получава всичко, което иска, но то все не му е достатъчно. На мнозина в американското правителство и на много наши граждани вече им омръзнаха неговите прищевки. Мога да ви уверя, че той изгаря мостовете и в Европа. Има толкова много пари и добра воля, които могат да се използват.“

Последното проучване на Галъп по темата гласи: „43% от американците, казват, че САЩ правят „необходимото“, за да помогнат на Украйна. Същевременно от август 2022 г. насам се наблюдава спад с 12 процентни пункта до 26% на тези, които твърдят, че САЩ не правят достатъчно за подпомагане на Украйна, както и леко увеличение на процента на тези, които твърдят, че САЩ правят твърде много, които сега са 29%.“

С други думи, с всеки изминал месец все повече американци от целия политически спектър започват да поставят под въпрос ангажимента на САЩ към Украйна и колко точно е достатъчно.

Но администрацията на Байдън – въпреки упреците към Зеленски – не показва признаци на забавяне на подкрепата. Както съобщава Ройтерс: САЩ ще обявят нов ангажимент за закупуване на военна помощ на стойност 1,3 млрд. долара за Киев за конфликта с Русия през следващите дни… Съединените щати използват средства по програмата си „Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна“ (USAI), които позволяват на администрацията на президента Джо Байдън да купува оръжия директно от промишления комплекс, вместо да ги изтегля от американските оръжейни запаси.“

Това е добре за Украйна и изпълнителите на отбранителни услуги, но е лошо за американските данъкоплатци или за тези, които искат строга отчетност по отношение на милиардите долари, помощи и военни доставки, които непрекъснато постъпват в разкъсваната от война страна.

Що се отнася до това, че нашата нация има по-дълбока представа за това къде точно отиват парите и помощта, Белият дом на Байдън се обяви против разпоредба в законопроекта за отбраната, която предвижда създаването на генерален инспектор за помощта за Украйна.

Защо? Любопитно е да се каже.

Макар че явно се надига недоволство от това, че Зеленски не оценява парите и боеприпасите, които Западът му изпраща, кранчето за тези доставки остава широко отворено.

Но докога?

Байдън и екипът му може и да искат да продължат да изпращат безотчетни милиарди в Украйна, но изглежда, че все повече американци искат да натиснат спирачките, за да се насочат към следващата серия от безкрайни завои. Тенденция, която вероятно ще се засилва, тъй като американците се вглеждат по-внимателно в ужасяващите последици от войната, като същевременно вече гледат на Зеленски като на стъпил на нивото на земята, а не издигнат на пиедестал.

Дъглас Маккинън, политически и комуникационен консултант, е бил анализатор в Белия дом за президентите Роналд Рейгън и Джордж Буш, както и бивш специален асистент по политиката и комуникациите в Пентагона през последните три години от управлението на Буш-старши.

 

Превод за КритичноБГ, Десислав Григоров

Източник: The Hill

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече