Ракетата причинила трагедията на пазара в Костантиновка се оказа украинска /ВИДЕО/

екип на New York Times

Свидетелски показания, анализ на видео и оръжейни фрагменти показват, че украинска ракета не е успяла да порази целта си и се е приземила на оживена улица и е нанесла опустошителни поражения убивайки най-малко 15 цивилни, сочи журналистическо разследване на New York Times.

Ракетен удар на 6 септември срещу Костантиновка в Източна Украйна беше един от най-смъртоносните в страната от месеци, убивайки най-малко 15 цивилни и ранявайки повече от 30 други. Ракетата падна на оживен пазар, разбивайки прозорци и стени, но за съжаление нанесе смъртоносни рани до такава степен, че някои от жертвите бяха трудно разпознаваеми.

По-малко от два часа по-късно президентът Володимир Зеленски обвини руските „терористи“ за атаката, а много медии взеха думите му за чиста истина и последваха примера му. Но доказателствата, събрани и анализирани от авторитетното американско издание New York Times, включително фрагменти от ракетата, сателитни снимки, свидетелски показания и публикации в социалните медии, категорично показват, че катастрофалният удар е резултат от заблудена украинска ракета за противовъздушната отбрана, изстреляна от система за изстрелване „Бук“.

Експерти по противовъздушна отбрана казват, че ракети като тази, която удари оживения пазар, може да излязат от курса си по различни причини, включително неизправност в електрониката или насочващата перка, която се е повредила или е била отрязана по време на изстрелването.

Трагедията се случи на фона на битките в околността. Руските сили обстрелват Костантиновка предната вечер, но за украински артилерийски огън по града бе съобщено в местна група в социалната мрежа „Телеграм“ само минути преди удара на пазара. Говорител на украинските въоръжени сили заяви, че службата за сигурност на страната разследва инцидента и според националното законодателство не може да коментира повече.

Украинските власти първоначално се опитаха да попречат на журналистите на New York Times да получат достъп до отломките от ракетата и зоната на взрива непосредствено след удара. Но репортерите в крайна сметка успяха да стигнат до мястото, да разпитат свидетели и да съберат останки от използваното оръжие.

Кадри от охранителни камери показват, че ракетата е влетяла в Костантиновка от посока украинската територия, а не от руските линии. Докато се чува звукът от приближаващата ракета, най-малко четирима пешеходци изглежда едновременно обръщат глава към посоката на звука. Те са обърнати с лице към камерата – в посока на контролираната от Украйна територия. Мигове преди да нанесе удар, отражението на ракетата се вижда, докато преминава над две паркирани коли, показвайки я да пътува от северозападна посока.

Бойната глава на ракетата се взривява на няколко метра над земята малко преди удара, пръскайки метални отсколки във всички посоки. Кратерът и щетите, простиращи се от точката на детонация, са в съответствие с ракета, идваща от северозападен маршрут, според експерт по експлозиви и анализ на вестник New York Times.

Други доказателства разкриват, че минути преди удара украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от град Дружкивка, на 15 км северозападно от Костантиновка. Репортерите на New York Times бяха в Дружкивка, когато чуха изходящо изстрелване на ракета в 14 часа, последвано няколко минути по-късно от второ. По случайност един от членовете на екипа записва първото изстрелване в гласово съобщение.

Двама пешеходци са се обърнали с лице към камерата в посока на контролираната от Украйна територия

Жителите на Дружкивка също съобщават за изходящо изстрелване по това време в местна група в „Телеграм“. „Още едно“, се казва в публикация в 14:03 ч., имайки предвид второ изстрелване на ракета. Местните жители в близост до изстрелванията ги описват като необичайно силни – по-силни от обичайните звуците, с които са свикнали – посочвайки за пример свидетелските разкази за предишни изстрелвания на система за изстрелване „Бук“. Времето на тези изстрелвания е в съответствие с времевата рамка за ракетата, която удари пазара в Костантиновка, около 14:04 часа.

Освен това двама свидетели, разговаряли с New York Times, заявиха, че са видели ракетите да се изстрелват от Дружкивка по посока на руската фронтова линия около времето на удара; един от тях каза, че е видял ракетите да летят в посока Костантиновка. Украински войник, разположен в Дружкивка, който пожела анонимност, също каза, че е чул две изстрелвания на ракети приблизително по едно и също време.

Един от свидетелите каза още, че ракетите са били изстреляни от полета в покрайнините на града, място, което според жителите се използва от украинските военни и от което преди това са виждали ракети за противовъздушна отбрана. Репортерите на New York Times, които посетиха мястото, видяха индикации, че наскоро е било използвано от военните, включително наличието на окопи, ями за боклук и широки следи, съответстващи на голямо военно превозно средство.

Друг ключов показател: белези от изгаряне. Различни ракети за противовъздушна отбрана с наземно базиране се изстрелват от задната част на голямо превозно средство и изгарят заобикалящата ги трева, когато бъдат изстреляни. Анализът на сателитните изображения преди и след това показва нови следи от изгаряне около окопите в деня на удара, което вероятно показва, че мястото е било използвано за изстрелване на ракети.

Няколко малки окопи бяха изкопани в района, където жителите заявиха, че украинските военни изстрелват ракети за противовъздушна отбрана. Земята наскоро е била изгорена и тревата изглежда беше сплескана от голямо превозно средство.

След атаката украинските власти заявиха, че руските сили са използвали ракета, изстреляна от система за противовъздушна отбрана С-300, която Русия е използвала както за прехващане на самолети, така и за нанасяне на удари по цели на земята. Но ракета С-300 носи различна бойна глава от тази, която се взриви в Костантиновка. Металните фасади на сградите, които са най-близо до експлозията, са били надупчени със стотици квадратни или правоъгълни дупки, вероятно направени от кубоподобни обекти, изхвърлени навън от ракетата.

Измерванията на дупките и фрагментите, открити на местопроизшествието са еднообразни по размер и форма и сочат към едно оръжие: ракетата 9M38, която се изстрелва от мобилния зенитен апарат „Бук“. Известно е, че Украйна използва системата „Бук“, както и Русия. Някои от дупките са с ширина по-малка от 10 милиметра, докато други са малко по-големи. 9M38 съдържа два различни размера кубични отсколки от твърд метал: 8 и 13 милиметра.

Деформиран кубоид, изваден от кратера, съответства на размера на метални отсколки на ракета за противовъздушна отбрана 9M38, изстреляна от пускова установка „Бук“

Репортер на New York Times разгледа и други ракетни фрагменти, събрани от множество места в Украйна, които са били изстреляни от руски системи за противовъздушна отбрана С-300, С-400 и „Бук“, както и две различни американски системи за противовъздушна отбрана. Техните форми и измервания показват, че щетите на мястото на пазара най-вероятно са причинени от 9M38.

Двама независими военни експерти по обезвреждане на бомби, които поискаха да останат анонимни, за да могат да говорят откровено, стигнаха до същото заключение и заявиха, че фрагментите и щетите на мястото на удара са най-съвместими с 9M38.

Няколко свидетели са чули или видели украинските сили да изстрелват ракети земя-въздух от Дружкивка към Костантиновка по време, когато се случи трагедията на пазара. А доказателствата, събрани на пазара, показват, че ракетата е дошла от тази посока.

Защо ракетата, която има максимален обсег от малко над 30 км, може да се е приземила в Костантиновка, не е ясно. Въпреки че е възможно да се е повредила и да се е разбила, преди да удари предвидената цел.

Превод за КритичноБГ, Десислав Григоров

Източник: New York Times

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече