Северна Корея пусна тактическа ядрена подводница

Северна Корея е пуснала на вода първата си оперативна „тактическа ядрена подводница“ и я е включила във флота, който патрулира във водите между Корейския полуостров и Япония, съобщиха държавните медии на 8 септември цитирани от агенция „Ройтерс“.

Подводница № 841, наречена „Герой Ким Кун Ок“ по името на севернокорейска историческа личност, ще бъде едно от основните „подводни нападателни средства на военноморските сили“ на Северна Корея„, заяви лидерът Ким Чен Ун на церемонията по пускането в сряда.

Според анализатори плавателният съд изглежда е модифицирана подводница от съветската епоха от клас „Ромео“, която Северна Корея придобива от Китай през 70-те години на миналия век и започва да произвежда в страната. Конструкцията ѝ, с 10 люка за пускови тръби, показва, че най-вероятно е въоръжена с балистични и крилати ракети.

На церемонията по пускането на подводницата Ким Чен Ун заяви, че въоръжаването на военноморските сили с ядрени оръжия е спешна задача и обеща повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактическо ядрено оръжие за военноморските сили.

„Церемонията по пускането на подводницата постави началото на нова глава в укрепването на военноморските сили на Корейска народнодемократична република“, пишат местните медии.

„Северна Корея планира да превърне и други съществуващи подводници в такива носещи ядрено оръжие и да ускори стремежа си към окончателно изграждане на флот от подводници с ядрена мощност. Бързото развитие на военноморските ни сили е приоритет, който не може да бъде отлаган, като се имат предвид неотдавнашните агресивни стъпки и военни действия на враговете“, каза още севернокорейският лидер в речта си, очевидно визирайки Съединените щати и Южна Корея.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!