Путин нареди на правителството спешно да реши как да помогне на ключов бизнес

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на правителството да обмисли възможността за разработване на облекчения и преференции за местните производители на компоненти за суперкомпютри. Това се посочва в изявление на уебсайта на Кремъл от 6 септември, пише Известия

Както се уточнява, необходимо е да се формират условия за създаване на суперкомпютри, включително чрез облекчения, безвъзмездна помощ за учени и технологични компании. Необходимо е също така да се изработи финансиране за използването на суперкомпютрите, включително за създаване и развитие на сложни невронни мрежи и подобряване на тяхната архитектура.

На правителството се възлага също така да проучи въпросите за „разработване и прилагане на образователни програми на базата на водещи изследователски центрове в областта на изкуствения интелект (ИИ) за подготовка на специалисти, които да създават големи езикови модели и генеративни технологии за изкуствен интелект„.

Докладът до Путин трябва да бъде представен до 1 декември 2023 г., като за отговорен е определен министър-председателят Михаил Мишустин.

Указанията бяха дадени след резултатите от срещата с членовете на правителството, проведена на 19 юли. Тогава държавният глава отбеляза, че Русия трябва постоянно да укрепва позициите си в областта на изкуствения интелект. Той изтъкна, че технологиите на ИИ са икономически изгодни за страната, но прилагането им не е много активно.

Путин даде указания в бюджета за 2024-2026 г. да се включи финансирането на изследователски центрове, които работят с ИИ. Необходимо е също така да се включат изисквания за задължително използване на ИИ от компаниите при получаване на държавни субсидии, заключи той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!