Бритиш Американ Табако продаде бизнеса си в Русия на местните мениджъри

Бритиш Американ Табако (БАТ) обяви, че се е съгласила да продаде бизнеса си в Русия и Беларус. Купувач ще бъде консорциум, ръководен от ръководството на БАТ в Русия. Очаква се сделката да приключи в рамките на следващия месец, като сумата не е оповестена, съобщава Коммерсантъ.

След приключването на сделката БАТ вече няма да има присъствие в Русия и Беларус и няма да получи никаква финансова печалба от продължаващите продажби на тези пазари„, се казва в изявлението на компанията.

Бритиш Американ Табако произвеждат марките цигари Dunhill, Kent, Vogue, Rothmans, Pall Mall, Lucky Strike и Java, както и устройство за нагряване на тютюн glo и стикове neo. Всички търговски марки в двете страни ще останат собственост на новите си руски собственици.

След приключване на сделката БАТ Русия ще поеме операциите на Бритиш Американ Табако в Русия и Беларус под името ITMS Group (International Tobacco Marketing Services Group). В Русия Бритиш Американ Табако разполага с фабриката BAT-SPb в Санкт Петербург. БАТ Русия включва и International Tobacco Marketing Services, компания за маркетинг и продажби.

От централата на Бритиш Американ Табако увериха, че глобалната прогноза за 2023 г., ще бъде изпълнена, въпреки напускането на пазара в Русия и Беларус.

Компанията обяви намерението си да прехвърли бизнеса през март 2022 г. В същото време главният изпълнителен директор на Бритиш Американ Табако Джак Боулс заяви по-рано, че процесът на оттегляне от Русия не е толкова прост и продажбата на бизнеса може да се осъществи едва през 2024 г.

Източник: Коммерсантъ

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!