Зърнени войни: Солидарността между Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния за зърненото ембарго може да се разпадне

Министърът на земеделието на Полша Роберт Телус призна, че между петте съседни на Украйна държави има различия в мненията относно ембаргото върху украинското зърно.

Петте държави – Полша, Словакия, България, Румъния и Унгария – присъстваха на неформалната среща на върха на министрите на земеделието в Кордоба, Испания. Те успяха да се споразумеят, че всеки списък на ЕС с продукти, които да бъдат поставени под ембарго, трябва да бъде „гъвкав“, така че вносът да може да бъде добавян или заличаван в зависимост от променящите се пазарни условия.

Проблемът с „гъвкавостта“ означава, че няма солидарност по отношение на ембаргото върху четири продукта: пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Според Telus има проблем с България, която иска да спре ембаргото върху слънчогледовото семе, но би искала да добави сухо мляко. От друга страна, Полша би искала да добави малини и мед.

Нещо повече, не е ясно дали всичките пет държави ще въведат едностранно ембарго, както заплашват Полша и Унгария, ако Европейската комисия отхвърли удължаването на ембаргото след 15 септември. Telus призна, че освен Полша само Унгария е решена да наложи такава забрана, докато Словакия се колебае.

Телус потвърди, че Полша няма да се поддаде на заплахите от страна на Киев за отнасяне на въпроса до арбитраж или за предприемане на действия от страна на Световната търговска организация; той също така заяви, че не е открил твърда опозиция сред министрите на земеделието за удължаване на ембаргото. Въпреки това той се опасява, че Комисията на ЕС по политически причини ще откаже да подкрепи продължаването на ембаргото. Според него това може да се дължи на факта, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е обещала на Украйна ембаргото да бъде отменено.

Полската търговска радиостанция RMF FM попита бившия министър на земеделието за мнението му по темата за ембаргото. Ян Кшищоф Ардановски е убеден, че Полша няма да отмени ембаргото на 15 септември и че ще бъде разрешен само транзитът на украинско зърно. Той добави, че „е немислимо да се върнем към случилото се миналата година, когато масиран приток на украинско зърно дестабилизира нашия пазар“.

Той каза също, че Украйна от години иска да навлезе с продуктите си на пазара на ЕС, но години наред това е било ограничавано от квоти и мита, за да се защитят фермерите в ЕС. Сега обаче „те искат да използват факта, че ЕС е станал много по-отворен, за да помогне на Украйна да осъществи целта си“.

Ардановски смята, че ако Украйна успее, то „много малки ферми в ЕС ще се сринат“. Той допълва, че както Полша, така и ЕС трябва да помогнат на Украйна при износа на зърно за Африка и Близкия изток.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!