Пентагонът съобщи за лимит на парите за Украйна

Наличните средства на Пентагона за помощ на Киев до края на текущата финансова година са около 5,75 милиарда долара. Това беше съобщено по време на брифинг от говорителя на отбраната подполковник Гарън Гарн.

„Към 29 август Украйна разполага с още приблизително 5,75 милиарда щатски долара по механизма на PDA“, каза той.

Както беше подчертано, това е механизъм на PDA (Presidential Drawdown Authority-Президентски правомощия за изтегляне/предоставяне на средства). Той позволява на главата на САЩ да прехвърля запаси от федерална държавна собственост с резолюция.

По-рано беше съобщено, че от началото на специалната операция в Украйна администрацията на Джо Байдън е отпуснала на Киев военна помощ на стойност над 43 млрд. долара.

През август членът на Камарата на представителите, републиканецът от Мисури Марк Алфорд, поиска от президентската администрация на САЩ ясна „пътна карта за бъдещето на Украйна“, преди да отпусне допълнителна помощ на Киев.

Конгресменът също така подчерта, че отпускането на ново финансиране за Киев не е само финансов въпрос, „а въпрос на стратегическа яснота, отговорност и отчетност пред американските данъкоплатци“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!