Бирмингам банкрутира. И далеч няма да е последен

Градският съвет на Бирмингам на практика се обяви в несъстоятелност, след като издаде известие по член 114, с което оповестява, че не разполага с необходимите средства, за да балансира бюджета си, пише вестник „Гардиън“.

По закон, след издаване на това известие, не се позволява извършването на други разходи освен тези от първа необходимост, с които да се защитят основните услуги. То беше издадено във вторник, 5 септември от ръководителите на градския съвет. Управителното тяло заяви, че „не разполага с необходимите ресурси“, за да финансира задълженията, и че в настоящия му бюджет има недостиг от 87 млн. лири.

В изявление лидерът Джон Котън и заместник-лидерът Шарън Томпсън на управлявания от лейбъристите съвет заявиха: „Подобно на местните власти в цялата страна, ясно е, че градският съвет на Бирмингам е изправен пред безпрецедентни финансови предизвикателства – от огромното нарастване на търсенето на социални грижи за възрастни и драматичното намаляване на приходите от бизнес такси до въздействието на необузданата инфлация. Ясно е, че местната власт е изправена пред перфектната буря.“

От Даунинг стрийт признаха, че обявяването на съвета за намиращ се във финансово затруднение ще бъде „притеснително“ за жителите.

Официалният говорител на министър-председателя Риши Сунак заяви: „Правителството от своя страна се намеси, за да осигури подкрепа, с допълнителни 5,1 млрд. паунда за градските съвети през 2023-2024 г., което е повече от 9% увеличение за градския съвет на Бирмингам.

Той допълни, че „очевидно е, че местните органи на властта трябва да управляват собствените си бюджети“ и че правителството е изразило загриженост относно „техните механизми за управление и е поискало гаранции от лидера на съвета за най-разумното разходване на парите на данъкоплатците“.

Говорителят от Даунинг стрийт призна, че в Бирмингам има „конкретен проблем, свързан с уреждането на разходите“ и заяви, че министрите са „възложили независим одит на управлението, който ще бъде докладван през следващите седмици“.

Миналата година градският съвет на Бирмингам публикува финансов план, описан като „смел бюджет“, предназначен да „увеличи максимално потенциала на златното десетилетие на града“, преди провеждането на Игрите на Британската общност, които се състояха в Бирмингам миналото лято – от 28 юли до 8 август 2022 г.

По време на заседанието на съвета във вторник сутринта Робърт Олдън, лидер на консервативната опозиция, обвини съвета, че „лъже жителите на Бирмингам“. „Тази администрация твърдеше, че при лейбъристите Бирмингам е изправен пред златно десетилетие. Това беше злато за глупаците. Твърдението, че проблемите в Бирмингам се повтарят в цялата страна са пълно безумие“, каза той.

През юни съветът разкри, че през последното десетилетие е изплатил 1,1 млрд. паунда по искове за равнопоставено заплащане на жените спрямо мъжете и има текущо задължение от 650-750 млн. паунда, което се натрупва със скорост от 5 до 14 млн. паунда месечно. Хиляди жени, работещи в градския съвет, получиха обезщетение през 2014 г. след успешен иск за равностойно заплащане. В този иск те твърдяха, че са пропуснали да получат бонуси, изплатени на мъже със същата квалификация и професионален стаж. Исковете се отнасяха за няколко години назад.

Освен това управителят на съвета потвърди по-рано тази година, че отстраняването на проблемите с новата ИТ система, която се внедрява ще струва до 100 млн. лири. Съветът също така разкритикува факта, че „последователните консервативни правителства са му отнели 1 млрд. паунда от финансирането“.

Миналата седмица стана ясно, че според Специалната група по интереси на общинските власти (Sigoma), обединяваща 47 градски съвета, най-малко 26 от тях в някои от най-бедните райони на Великобритания са застрашени от ефективен фалит през следващите 2 години.

Първото известие по чл. 114 е издадено от съвета на Хакни, в Източен Лондон, през 2000 г., а през 2018 г. този пример е последван от съвета на графство Нортхемптъншир.

Съветът на Кройдън издаде третото известие по член 114 през ноември 2021 г., а Търок в Есекс предприе тази стъпка през декември миналата година, след като изпадна в затруднения заради заемането на големи суми за инвестиране в слънчева енергия.

През юни Уокинг също издаде известие по член 114 поради това, че има „изключително сериозен финансов недостиг“, дължащ се на бюджетен дефицит от 1,2 млрд. паунда, причинен от рискови търговски инвестиции.

През юли общинският съвет на Бирмингам възложи независим одит на управлението в сътрудничество с Министерството за изравняване на стандартите, жилищното настаняване и общностите, за да разгледа финансовите му проблеми. Източници от съвета заявиха, че финансовата криза е „бомба с часовников механизъм, която чака да избухне“, и изразиха опасения, че ще пострадат „някои от най-бедните хора в нашата страна“.

Източник: вестник „Гардиън“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!