Китай удари жестоко САЩ с нова технология

Huawei Technologies и най-големият китайски производител на чипове SMIC са създали усъвършенстван 7-нанометров процесор, който захранва най-новия смартфон на компанията, според доклад на фирмата за анализи TechInsights. Това е и „шамар в лицето на САЩ“, заяви Дан Хътчън, анализатор в технологичната компания, предаде „Ройтерс“.

Mate 60 Pro на Huawei се захранва от новия чип Kirin 9000s, който е произведен в Китай от Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), се казва в доклада на TechInsights. Huawei започна да продава новия си модел телефон миналата седмица. В предоставените спецификации се рекламираше възможността му за провеждане на сателитни разговори, но не се предлагаше информация за мощността на чипа в него.

Процесорът е първият, в който е използвана най-модерната 7-нанометрова технология на SMIC, и подсказва, че китайското правителство постига съществен напредък в опитите си да изгради свое вътрешно производство на чипове, коментираха от изследователската фирма, които бяха цитирани първо от Bloomberg News.

Купувачите на новия телефон в Китай публикуваха видеоклипове с разглобяването му и споделяха тестове за скорост в социалните медии, които показват, че Mate 60 Pro е способен да сваля файлове със скорост, надвишаваща тази на 5G телефоните от най-висок клас.

Пускането на телефона на пазара предизвика вълнение сред потребителите и почитателите на китайската марка, като някои медии в Азия отбелязаха, че то съвпада с посещението на министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо.

От 2019 г. САЩ ограничават достъпа на Huawei до инструменти за производство на чипове, които са от съществено значение за производството на най-модерните модели телефони, като до сега компанията можеше да пуска само ограничени партиди модели 5G, използвайки складирани чипове.

Но през юли изследователски фирми заявиха пред Ройтерс, че според тях Huawei планира да се завърне в производството на смартфони 5G до края на тази година, като използва собствените си постижения в областта на инструментите за проектиране на полупроводници заедно с производството на чипове от SMIC. С новия модел телефон със 7-нанометровия процесор Kirin 9000s на практика китайците заявяват завръщането си. „Вижте какво можем да направим, нямаме нужда от вас, казват китайците, при това точно по време на посещението на Джина Реймондо в страната“, казва Дан Хътчън, анализатор в TechInsights.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!