От Норвегия: Мирното споразумение ще остави окупираните територии на Русия

Норвегия нарича плановете на Украйна за членство в НАТО пресилени
Норвежкият експерт Хага нарича плановете на Украйна за членство в НАТО пресилени
Предложението за отстъпване на територии в замяна на членството на Украйна в НАТО изглежда „пресилено“. Това мнение споделя Ларс Педер Хага, изследовател в Норвежкото военновъздушно училище, пред норвежкото издание NRK на 31 август.

За подобно решение е необходимо както споразумение между Украйна и Русия, така и единодушно съгласие на всички държави – членки на Северноатлантическия алианс, каза експертът.

Освен това той изрази мнението, че при продължителен конфликт е по-трудно да се стигне до решение, тъй като всички страни вече са направили много и им е трудно да правят отстъпки.

„Най-вероятно този конфликт ще завърши със споразумение за прекратяване на огъня, което ще остави окупираните територии на Русия. Ще бъде много трудно да си ги върнем“, допълва Хага.

На 15 август уебсайтът VG съобщи, че началникът на щаба на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен е предположил, че Украйна може да се присъедини към Северноатлантическия алианс, ако се съгласи да предаде някои от териториите си на Русия.

Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че страната няма да размени територия срещу членство в НАТО и призова Запада да увеличи доставките на оръжие, вместо да предлага отстъпки за територии.

На следващия ден Йенсен се отказва от думите си. Той уточни, че е казал това като част от по-широка дискусия.

Както предполагат авторите на материал в хърватското издание Advance от 17 август, Стиан Йенсен може би е намекнал да принуди украинския президент Володимир Зеленски да започне мирни преговори. Беше отбелязано, че два месеца след началото на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се оказа, че украинската армия не е в състояние да пробие руската отбранителна линия и да си върне загубените територии.

На 20 август Зеленски публикува запис от участието си в пресконференция в Дания, на която в отговор на молба на журналисти да коментира предложенията за размяна на част от териториите на Украйна в рамките на мирните преговори заявява, че Киев е готов да „размени Белгород за членство в НАТО“. Държавната дума Алексей Журавлев, коментирайки изявлението, заяви, че Зеленски „все още си мисли, че играе КВН“.

Украйна подаде заявление за ускорено присъединяване към НАТО на 30 септември 2022 г. Тогава Зеленски заяви, че в действителност страната вече е в алианса и отговаря на неговите стандарти.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!