China Daily: 176 000 убити в Афганистан от 20 годишната война на САЩ

Две години след разтърсващия момент в Кабул, когато западните войски, ръководени от САЩ, се оттеглиха от незаконната си инвазия и окупация, те бяха призовани да поемат отговорност за страданията на афганистанския народ.

САЩ изтеглиха последните си сили от летището в Кабул до края на август 2021 г.

По данни на проекта „Разходи за войната“ в периода 2001-21 г. в Афганистан са убити 176 000 души: 46 319 цивилни, 69 095 военни и полицейски служители и най-малко 52 893 опозиционни бойци.

На 14 август Министерството на мъчениците и хората с увреждания на Афганистан съобщи, че през изминалата година е регистрирало 638 954 души, като това са основно вдовици, сираци и хора с увреждания, резултат най-вече от 20-годишната война.

Икономиката на Афганистан се е свила с около 30% през 2020-22 г., 24,4 млн. души от населението на страната се нуждаят от хуманитарна помощ, а 9 от 10 души живеят в бедност, според Стратегическата рамка на ООН за Афганистан, публикувана миналия месец.

Близо половината от афганистанските деца на възраст под 5 години са недохранени, съобщи УНИЦЕФ.

От тях почти 1 милион ще се нуждаят от лечение, заради остро недохранване, което е основният причинител на смърт при децата под 5 години.

Садик Шинвари, афганистански военен експерт, заяви пред агенция Синхуа, че невзривените боеприпаси са довели до сериозни последици за афганистанското селско стопанство, което е критичен сектор за икономическата стабилност на страната без излаз на море.

Мохамед Тураб Джан, бивш лейтенант от афганистанската армия, се е сражавал заедно със силите на САЩ в различни региони и е бил тежко ранен през януари 2020 г.

Година по-късно е изписан и се завръща у дома. Въпреки службата му и финансовите затруднения на семейството му, нито един офицер от афганистанската или американската армия не му е предложил помощ и не го е посетил.

„Дълги години служих в американската армия“, казва той пред China Daily. „Американците обаче ни обърнаха гръб, когато имахме нужда от тях. Съжалявам, че служих заедно с американската армия срещу талибаните. Бяхме пожертвали живота си. „

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!