NYT: Страните от Г-7 забраняват напълно вноса на диаманти от Русия от януари 2024 г

Страните от Групата на седемте (Г-7), както и държавите от ЕС, възнамеряват да наложат пълна забрана на вноса на диаманти от Русия. Това съобщи The New York Times.

През 2022 г. САЩ наложиха забрана за внос на нешлифовани диаманти от Русия, както и на шлифовани в Русия диаманти. Вестникът обаче отбелязва, че тази частична забрана оставя възможност за заобикаляне на ограниченията.

ЕС не наложи санкции върху диамантите поради съпротивата на Белгия, в чиято икономика търговията със скъпоценни камъни играе важна роля. Новите санкции предполагат, че под забраната ще попаднат и скъпоценните камъни, добити в Русия, но обработени в други държави.

Сега съпротивата на страните, които се противопоставят на ограниченията върху вноса на руски диаманти, е преодоляна. Очаква се новите санкции да бъдат обявени през септември и да влязат в сила през януари 2024 г. , т. е. само след края на новогодишните празници.

The New York Times отбелязва, че страните от Г-7 са най-големите купувачи на диаманти в света, като на тях се падат около 70% от потреблението.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!