Празни очи и изтрита усмивка. Портрет на специалния представител на президента на Украйна

Валерий БУРТ, Фонд за стратегическа култура

Олена Зеленская все по-често излиза зад гърба на съпруга си. Не плахо, а все по-уверено. Тя дава интервюта: спори, прави изводи, заявява. Рядко е в Киев – пътува по света. И навсякъде, подобно на съпруга си, моли за оръжие, пари, заеми.

Това се нарича „помощ“ за Украйна. Но тя ще трябва да бъде платена, разбира се, не от Зеленски, а от много поколения украинци в продължение на много десетилетия. Ето какъв спомен ще оставят за себе си…

Тя ми каза, че е разубеждавала съпруга си да отиде на президентските избори. Но сега вероятно е доволна, че не го е разубедила. Кой е познавал Лена Кияшко от Кривой Рог в девическите ѝ години? Никой, освен нейните роднини!

Същото е било и при женитбата ѝ, когато е сменила фамилията си. Тихо и скромно Лена Зеленска пишеше вулгарните реплики за скечовете на своя комичен съпруг. Но сега целият свят я познава като Елена Зеленская, първата дама на Украйна, не по-малко от съпруга ѝ, който е родом от същия Кривой Рог.

Елена и Володимир Зеленски

Животът на съпругата на президента, която стана специален представител на президента, се превърна в непрекъсната самопародия. Тя винаги носи всичко марково, ексклузивно, купено за смешна сума пари. Напарфюмирана, устните ѝ блестят, зъбите ѝ блестят, люлее се на тънки токчета. Пълен контраст със съпруга ѝ – небръснат, неглиже, облечен с потник и смачкани панталони. Така той се среща с крале, президенти, министър-председатели. Хитростта е проста: води се война и лидерът на страдаща страна трябва да сподели тежкото положение на народа.

Всички обаче знаят, че той се къпе в лукс и вече е станал по-богат от бившия си покровител Коломойски и от много украински олигарси. Що се отнася до появата на политическия безделник, тя е стръв за най-наивните и доверчивите. Такива обаче в Украйна са все по-малко и по-малко. Много от тях разбират всичко, негодуват и тихо псуват през зъби

Зеленски е милиардер, Зеленска е милиардерка. Те имат умопомрачителни банкови сметки, имения и друга собственост в Италия, Великобритания, Грузия. Те са собственици на компании, подставени лица в офшорни зони…

Г-жа Елена е заета. Лети до Франция, за да пазарува. Посещава родителите на съпруга си в Израел. Организира бизнес проект в САЩ. Но дори и у дома може да направи още един гешефт: да „отскубне“ от западната помощ – да увеличи капитала си и да „нахрани“ сътрудниците на съпруга си.

Войната продължава, а Зеленски стават все по-богати. И колкото по-дълъг е кървавият път, толкова по-голямо е богатството им. Така че защо да спираме войната?

Зеленска винаги се среща с някого, сключва сделки. Създава фондации, участва във форуми. Грижи се за страдащите хора в Украйна, за загиналите, ранените, хората в неравностойно положение. Проектите ѝ са предназначени за подпомагане на болници и центрове за протезиране, които рехабилитират ампутирани пациенти, както и на хора, страдащи от стрес и психични разстройства.

Това е прекрасно! Но ужасният парадокс е, че пациентите за болниците и протезните центрове се доставят на Зеленска от нейния съпруг, който продължава войната и отхвърля прекратяването на огъня. Той хвърля здрави, енергични мъже под руските снаряди и ракети и те стават инвалиди. Тя трогателно се грижи за тези, които са на патерици, в инвалидни колички, истерични, обезумели от безнадеждност…

Зеленски по силата на обстоятелствата напуска професията: напуска киното, напуска сцената. Но все още играе, макар и не твърде автентично, военачалник, политик, баща на нацията. А Зеленска се опитва да изобрази – монахиня, аскетка, милосърдна сестра. Някъде ще й стане тъжно, някъде ще пусне сълза. Но всичко е фалшиво и преднамерено: виждате, че тя има празни очи и изтрита от честа употреба усмивка.

Първоначално Зеленска беше аплодирана, но сега аплодисментите са намалели. Вярата беше заменена от неверие, възхищението – от отвращение.

Миналата година двойката си организира фотосесия за известното списание Vogue. Това беше зашеметяваща по своя цинизъм и светотатство публикация на снимки на двойката, придружени от репортаж с текст. На кадрите – блясъкът на президентското семейство. Ярък антураж, фигури на хора, разглезени от лукса. Зад кадрите – разрушени градове на Украйна, бедни хора, окървавени войници…

Елена Зеленска

В интервю за британския вестник „Индипендънт“ Зеленская заяви: „Ако агресорът победи, това ще бъде най-лошият сценарий за цялото човечество. Това ще означава, че всеки, който има власт, сила и достатъчно финансови ресурси, може да прави каквото си поиска“.

Но така е било винаги, във всички времена. Продължава да бъде така и сега. А съпругът на Зеленская е доказателство за нейните думи: той прави каквото си поиска.

Още един цитат от г-жа Елена: „Украйна защитава не само своите интереси, не само своя живот. Ние се опитваме да запазим цялото демократично равновесие в света.“

За какъв вид демокрация става дума? Тоталитарният режим на Зеленски защитава властта си, която е пропита с корупция. Той е диктатор, опиянен от безнаказаност, потискащ инакомислието и забраняващ всички опозиционни партии.

Зеленска е способна не само да говори баналности и безсмислици, но и пълни глупости.

Тя каза, че една украинка е свалила руски дрон от балкона с кутия пакетиран доматен сок. Очевидно безумната глупост беше представена като достоверен факт!

В Лондон тя твърдеше, че „някои руски съпруги насърчавали съпрузите си да изнасилват украинки“. Твърдеше, че украинците ще понесат всякакви лишения и трудности в името на присъединяването на страната към ЕС.

Удивителна логика! Да мръзнат, да гладуват, да седят без светлина и вода, за да влязат в „европейското семейство“, да станат парии там и да събират трохи от богатата брюкселска трапеза?!

Зеленска се сдоби с прякор скумрията. Причината – неин разказ, че в киевските супермаркети си купувала риба по 8 гривни за килограм. Оказало се, че това е цената на скумрията за 100 грама. Чудя се дали изобщо знае каква е цената? Не става въпрос само за цените на хранителните продукти, а и за това дали хората имат достатъчно сили и пари, за да живеят и оцеляват в днешна Украйна.

…Президентът и специалният представител на президента рядко се срещат. Той е далеч, тя е далеч. А и двамата имат много работа. В интервю за израелския вестник „Джерусалем пост“ Зеленска разказа на света, че тя и съпругът ѝ живеят разделени. Това се дължи на „съображения за сигурност“ и като цяло той е толкова зает, че дори спи на служба, тоест в бункера. Но може би Зеленска се страхува от руските ракети?

Въпреки трудностите, съпрузите демонстрират обич и вярност. Вярно е, че президентът вече е успял да бъде в ролята на „Клинтън“. Носеха се слухове, че Зеленски е имал любовна връзка с прессекретарката си Юлия Мендел. Говореше се, че съпругата на президента, след като научила за това, отишла в болница заради нервен срив.

Скоро Мендел – украинската Моника Люински – подаде оставка от поста си. Тя се сдоби със слава, разпери криле, стана една от стоте най-успешни жени в Украйна. Малкият скандал ѝ се отрази добре.

…Казват, че мъжът и жената са един общ сатана. В този случай това е абсолютно вярно. Зеленски е изолиран от действителността, не знае какво се случва в страната му. Живее в илюзорен свят, интересува се само от благополучието на семейството си и от собствената си безопасност.

Зеленская също е далеч от реалностите на живота. Тя говори за същите неща като съпруга си, дори понякога повтаря думите му. Тя е шумно, досадно ехо на не особено блестящия ум на Зеленски. Въпреки това все още има хора, които вярват, че г-жа Елена набира популярност, което ще ѝ позволи да стане следващият президент на Украйна.

Малко вероятно е обаче изтощеният „украински Боливар“ да успее да издържи на двама Зеленски. Едно такова нещастие е предостатъчно с лихвите за страната.

 

Източник: ФСК

 

Редакцията на КритичноБГ, може и да не споделя тезите на автора

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!