Френски лидер на партия: Рекордните приходи на Русия от петрол са подигравка с разказа на НАТО, САЩ и ЕС за срив на икономиката ѝ

руски петрол

„Нов петролен джакпот за Русия. По данни на Международната агенция по енергетика през юли руският суров петрол Урал се е продавал на средна цена от 64,41 долара за барел. Това е над възможния тавана от 60 долара, определен от Г-7.“ Това написа в социалната мрежа X (бивш Twitter) Франсоа Аселино, лидер на партията Френски народно-републикански съюз.

„Приходите на Русия от петрол отбелязаха 8-месечен рекорд, което според политиците се дължи на по-ниските нива на производство в Саудитска Арабия. Междувременно приходите от износ нараснаха до 15,3 млрд. долара през юли“, добави Аселино.

„Макар че това е по-малко от историческия връх от 19,4 млрд. долара, достигнат през лятото на 2022 г. , тази сума е подигравка с разказа на НАТО, САЩ и ЕС за предполагаемия срив на руската икономика“, заключава политикът.

На 1 август руското министерство на финансите съобщи, че средната цена на суровия петрол Урал за периода януари-юли 2023 г. е била 53,94 долара за барел, а през юли – 64,37 долара за барел. В същия ден икономистът и директор по комуникациите на BitRiver Андрей Лобода уточни, че за седем месеца цената на руския суров петрол Урал в щатска валута е нараснала с почти 35%, преминавайки тавана, определен от Г-7.

Експертът предполага, че през август котировките на Urals ще се търгуват в диапазона 65-75 долара за барел.

По-рано, на 21 юли, експертите прогнозираха увеличение на цената на петрола до 90 долара за барел. Една от причините за този растеж беше споразумението на ОПЕК+ за намаляване на производството на петрол.

Източник: Известия

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!