Путин: Всички чиновници да минат на руски автомобили. Няма нищо страшно и да са по-скромни

Всички официални лица трябва да карат руски автомобили, каза президентът Владимир Путин, пише Коммерсант.

Ръководителят на АвтоВАЗ, Максим Соколов, помоли руският президент да тества новия бюджетен автомобил на завода, Lada Iskra (който ще замени Lada Granta), по време на среща на държавния глава с ръководството на производствените предприятия.

Президентът заяви на срещата, че министерствата, агенциите и президентският отдел са поискали „да се наблегне, всъщност, на автомобилите, произведени в чужбина, да се продължи тази практика“. „Казах, че това трябва да бъде абсолютно изключено и всички официални лица в страната трябва да карат местни автомобили„, коментира предложението им Владимир Путин.

„Някъде ще е по-скромно от преди. Няма нищо страшно. Напротив, дори е добре. Цялото това наше чиновничество прекрасно да разбере, че трябва да се стремим да развиваме местните марки, местните автомобили, други местни продукти“, добави президентът.

Новият модел Лада Искра

Владимир Путин отбеляза, че Русия няма да се откаже от вноса, но за „някои основни неща трябва да се ориентираме към родните производители“.

По време на срещата Максим Соколов заяви, че АвтоВАЗ планира да пусне „четири нови продукта“ през следващите две години: градски кросоувър на базата на платформата Vesta, електромобил e-Largus, седан от бизнес класа Lada Aura и бюджетен автомобил Lada Iskra. „И, разбира се, ще бъде голяма чест, Владимир Владимирович, за нас, ако навремето тествате като Lada Kalina“, добави г-н Соколов.

Дискусията за това, че официалните лица, депутатите и сенаторите трябва да карат местни автомобили, се разгърна на фона на отказа на много западни производители да предоставят свои автомобили. Така председателят на Думата Вячеслав Володин предложи такова задължение да се разпростре и върху длъжностните лица на всички нива. Ръководителят на Министерството на финансите Антон Силуанов говори за готовността на своето министерство да бъде „първото, което ще участва в закупуването на местни автомобили“. Московската градска дума поиска от властите на столицата да прехвърлят чиновниците от чуждестранни автомобили в Москвичи.

Източник: Kommersant

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!