Си Дзинпин започна безпрецедентна по мащабите си чистка по върховете на китайското правителство. И това е само началото

Avia.pro

Началото на „голямата чистка“: министри и генерали на прицел

Очевидно гигантът на Изтока е решил да организира истинска ревизия в своите редици. Събитията от 25 юли дадоха началото на мащабната акция, когато две ключови фигури – министърът на външните работи Цин Ган и управителят на Китайската народна банка И Ган – бяха отстранени от постовете си.

Това, което последва, потвърди подозренията: започна мащабно разследване срещу високопоставени генерали от ракетните сили на НОАК. Ли Ючао, Джан Джънчжун и Ли Гуанбин бяха арестувани по обвинения в корупция и предполагаемо изтичане на важни данни към САЩ.

Китайските служители в бурно море: Ще бъде ли следващата вълна от уволнения?

На 28 юли новата вълна се надигна още по-високо, като няколко влиятелни служители бяха отстранени от постовете си наведнъж. Сред тях са Ле Ючън, бивш заместник-директор на Държавното управление на радиото и телевизията на Китай, и Гао Пейюн, бивш вицепрезидент на Китайската академия за социални науки, един от водещите мозъчни тръстове в страната.

Разкрития за август: „Чистката“ продължава!

Новините от 2 август потвърдиха, че „чистката“ само набира скорост. Заместник-изпълнителният директор на National Energy Investment Group (Националната енергийна инвестиционна корпорация) Ли Дон беше изключен от партията и лишен от поста си заради корупционни практики. Скоро и Лиу Гуанюан беше отстранен от поста си на ръководител на комисариата на китайското външно министерство в Хонконг. Причините за това решение остават неизвестни.

Поглед назад: Спомен за юли

Ако се върнем назад към събитията от юли, на 23 юли от постовете си бяха отстранени заместник-министърът на финансите на Китай Ся Сянде, Ю Уенмин, директор на Държавната администрация за традиционна китайска медицина, и Цин Ижи, заместник-директор на Държавната администрация за надзор на пазара.

Това ли е краят?: Непрестанни съкращения в КНР

И преди сме ставали свидетели на антикорупционни кампании в Китай, но сегашният мащаб на действията изглежда особено поразителен. Оставките на министъра на външните работи и на главната държавна банка, на служители от различни министерства и правителствени агенции и дори арестите на генерали – безпрецедентният мащаб на чистката повдига много въпроси, но като се има предвид продажността на някои служители – тя е необходимост.

Източник: Avia.pro

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!