Русия финансира нова унгарска АЕЦ въпреки санкциите. Путин подписа

Руският президент Владимир Путин подписа протокол за изменение на договора за финансиране на унгарската атомната електроцентрала „Пакш“, което го прави правно обвързващ. Русия ще предостави на Унгария заем в размер на 10 млрд. евро (приблизително 3,9 трлн. унгарски форинта) за изграждането на АЕЦ „Пакш“, който ще покрие 80 % от планираните разходи.

Промяната беше необходима по две причини: първо, защото паричните потоци между Русия и Унгария бяха значително затруднени от западните финансови санкции и, второ, защото проектът „Пакш“ значително изостава от графика.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Руската информационна агенция Риа Новости съобщи, че изменението гласи, че в срок от 30 дни след ратифицирането на протокола Унгария ще плати на Русия лихвата, натрупана между 1 март 2022 г. и датата на влизане в сила на протокола, както и разходите за поддържане на неизползваната част от заема, на обща стойност около 350 млн. унгарски форинта. В протокола се предвижда също така, че няма да се начислява лихва за забава, ако сумата е получена навреме.

Тази процедура ще разреши спора между унгарската и руската страна относно размера на заема, който все още не е използван поради забавянето на инвестицията.

В протокола се предвижда също така, че санкциите ще променят процедурата на плащане. Въпреки че сумата на заема ще продължи да бъде деноминирана и платима в евро, унгарската страна ще трябва да открие сметка в евро в руска банка, за да извърши плащането.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и руският президент Владимир Путин подписаха през 2014 г. споразумение, според което руската държавна компания „Росатом“ ще разшири сегашния капацитет от 2000 мегавата на завършената през 1987 г. от тогавашния Съветски съюз атомна електроцентрала „Пакш“ с два нови реактора с обща мощност 1200 мегавата.

Въпреки че точните финансови подробности по сделката остават засекретени, разширяването се очаква да струва 12 млрд. евро.

Източник: RMX news

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!