Иран застана до Сирия с искане САЩ да изтеглят войските си от страната

Иранският министър на външните работи Хосейн Амирабдолахиан заяви, че Иран смята, че незабавното изтегляне на САЩ от Сирия ще допринесе в голяма степен за стабилността и сигурността в региона. Тоива стана по време на съвместен брифинг със сирийския му колега Фейсал Мекдад в Техеран в понеделник, пише Iran FP news. Амирабдолахиан добави, че присъствието на чуждестранни войски в Сирия и военната окупация няма да реши нищо.

Преди това Амирабдоллахиан говори за икономическите връзки между Техеран и Дамаск. Той заяви, че двете страни са започнали да изпълняват споразуменията, подписани по време на посещението на иранския президент Ебрахим Раиси в Сирия.

Амирабдоллахиан заяви, че споразуменията включват създаването на съвместна застрахователна компания, използването на националните валути на Иран и Сирия в двустранните транзакции и засилване на сътрудничеството между частните сектори на Иран и Сирия.

Иранският външен министър добави, че Иран и Сирия ще свикат заседание на икономическата си комисия, ръководена от министрите на регионалното развитие и пътищата на двете страни.

Сирийският външен министър също говори за посещението на президента Раизи в Дамаск. Той заяви, че пътуването не е свързано единствено с икономиката.

Мекдад отбеляза, че иранският президент и сирийският му колега са обсъдили политически въпроси, както и регионалното и международното сътрудничество между Иран и Сирия.

Мекдад осъди американското военно присъствие в страната си, като заяви, че самозваните защитници на правата на човека се стремят единствено да заграбят природните ресурси на регионалните държави.

Мекдад добавя, че САЩ трябва незабавно да спрат да крадат петрола и богатствата на Сирия и Ирак.

Той заяви, че САЩ са заграбили милиарди долари от сирийското богатство и че всяко увеличаване на броя на американските войски в Сирия ще бъде ескалация на окупацията и трябва да бъде прекратено.

Мекдад подчертава, че САЩ твърдят, че са в Сирия, за да се борят с терористите от ДАЕШ, докато самата Сирия и нейните съюзници са способни да се справят с това.

Източник: Iran FP news

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!