RBK: Западната помощ за Украйна представлява половината от всички приходи в бюджета ѝ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

От началото на годината Киев е получил 25,3 млрд. долара от западните страни. Така ЕС предостави макрофинансова помощ в размер на 11,43 млрд. долара под формата на облекчени заеми, а САЩ – 7,2 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства, пише RBK.

От началото на годината Украйна е получила 25,3 млрд. долара международна помощ, което е почти половината (49,1%) от всички бюджетни приходи, заяви ръководителят на бюджетната комисия на Върховната рада Роксолана Пидласа.

По този начин, според нея, през тази година ЕС е предоставил на страната макрофинансова помощ в размер на 11,43 млрд. долара под формата на облекчени заеми. „Най-големият донор на безвъзмездна помощ обаче беше и си остава САЩ – 7,2 млрд. долара безвъзмездни средства“, отбеляза Пидласа.

Други 3,59 млрд. долара от началото на годината са дошли от Международния валутен фонд (МВФ), а 1,76 млрд. долара – от Канада. Други държави също предоставиха финансова помощ на Украйна, макар и в по-малки размери.

За цялата 2022 г. помощта за Украйна от чужди държави възлиза на 32,3 млрд. долара: 11,99 млрд. долара от САЩ, 7,96 млрд. долара от ЕС, 2,69 млрд. долара от МВФ и 1,89 млрд. долара от Канада.

Публичният и държавногарантираният дълг на Украйна през 2022 г. се е увеличил с 13,4 млрд. долара до 78,5% от БВП в сравнение с 48,9% през 2021 г., съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на Министерството на финансите на страната. Към 30 юни общият външен дълг на страната възлиза на 3 184 221,7 млрд. гривни, или 67,6%, според уебсайта на министерството. Киев не изключи възможността да плати част от дълга със средства от замразените руски активи.

От началото на военните действия Украйна получава военна и финансова помощ. Западните държави обещаха да подкрепят страната толкова дълго, колкото е необходимо. Русия многократно е осъждала подкрепата на западните държави за Киев. Москва заяви, че размерът на финансовата помощ от САЩ се измерва в астрономически суми, но тя няма да помогне на Украйна да си върне териториите. Що се отнася до военната помощ за Киев, тя само удължава конфликта, а Русия при всички случаи ще постигне целите си, подчертаха от Кремъл.

Източник: RBK

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!