Край! ЕК даде правото да се ползва брашно от червеи в хляб, кифли, сирене, паста, торти, картофени полуфабрикати и мн. други: Европейската комисия официално разрешила без да вдига особено много шум използването на брашно от червеи в производството на храни, като част от стратегията за намиране на алтернативи на месото.
Новият Регламент (ЕС) 2025/89, който влиза в сила, предвижда, че европейските граждани ще могат да консумират хляб, съдържащ брашно от ларви на жълтия брашнен червей (Tenebrio molitor). Това решение обаче поражда сериозни въпроси относно безопасността на храните, етичните последици и бъдещето на европейското селско стопанство.
Нова стратегия за протеини: от месо към насекоми
Според полското издание Salon24, основната мотивация за този ход е да се предложи алтернативен източник на протеин, който да намали зависимостта от традиционното месо. Статистиката показва, че средният европеец консумира значително количество месо през живота си – 945 пилета, 46 пуйки, 37 патици, 12 гъски, 46 прасета, четири овце и четири крави. Около 73% от домакинствата приготвят месни ястия няколко пъти седмично, а глобалната консумация на месо достига 350 милиона тона годишно. Но това вече явно е минало.
С „грижа“ за околната среда
ЕК отдавна подчертава, че животновъдството допринася за над 10% от емисиите на парникови газове и цели да намали тези емисии с 90% до 2040 г. Това доведе до различни мерки срещу традиционното животновъдство, като преди време в дневния ред бе включено лабораторно отглежданото месо. След силния отпор от страна на фермерите обаче, Брюксел се насочи към друга стратегия – насекомите като хранителен източник.
Кой ще разрешава храната с насекоми?
КритичноБГ вида още, че ЕК посочва и кой ще издава разрешителинте за използване на обработено брашно от насекоми: „За участие в процедурата по издаване на разрешително се допуска само дружеството Nutri’Earth има право да пуска на пазара в рамките на Съюза новата храна за срок от пет години, считано от 10 февруари 2025 г.“
Кога влиза в сила разрешението и къде ще се прилага?
КритичноБГ установи, че въпросният регламент подписан от Урсула фон дер Лайен „влиза в сила на двадесетия ден след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави-членки. Съставено в Брюксел на 20 януари 2025 година.“ Това означава, че до средата на февруари влиза в сила!
Какви насекоми ще влязат в европейските кухни?
Списъкът с „нови храни“ за човешка консумация в ЕС вече включва три вида насекоми:
брашнен червей (в изсушена форма),
скакалец (замразен, сушен и на прах),
домашен щурец (замразен, сушен и на прах).
Освен това, ларвите на жълтия брашнен червей (на снимката) ще бъдат налични в различни форми за хранителна консумация – замразени, като паста, изсушени и на прах. Съгласно новия регламент, хлябът и хлебните изделия ще съдържат до 4 грама брашно от червеи на 100 грама продукт, а тортите – 3,5 грама.
Безопасност и етикетиране: Достатъчна ли е прозрачността?
Според научното становище на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), публикувано през март 2023 г., UV-обработеното брашно от ларви на жълтия брашнен червей е безопасно при предложените условия на употреба. То може да се използва в производството на хляб, паста, преработени картофени продукти, сирена, както и в плодови и зеленчукови компоти.
Въпреки признатите вреди от консумацията на насекоми – смело напрред!
Европейската комисия признава в становището си, че: „консумацията на обработен с UV лъчи прах, получен от цели ларви на Tenebrio molitor може да предизвика алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни и прахови акари“, но това не пречи да разреши масовата употреба в производството на храна за европейските граждани.
Регламентът (УЖ) задължава производителите да обозначават на етикетите, когато в продукта има съдържание на насекоми. Освен това, трябва да бъде добавено предупреждение, че съставката може да предизвика алергични реакции при хора с алергии към ракообразни и акари.
Но въпросът е – колко хора ще обръщат внимание на тези обозначения? Вече има опасения, че някои продукти могат да съдържат брашно от червеи без изричното съгласие на потребителите, скрито под общи термини като „нови протеини“ или „алтернативни съставки“.
Критика срещу решението на Брюксел
Решението на Европейската комисия предизвиква сериозни критики. От една страна, има чисто културен и социален аспект – европейците не са свикнали да консумират насекоми и мнозина намират идеята за отблъскваща.
От друга страна, възникват въпроси около реалните ползи от тази промяна на фона на потенциалните вреди за здравето на хората. Действително ли това е устойчива алтернатива, или е поредният експеримент с хранителната система, който ще донесе повече проблеми, отколкото решения?
Липса на дългосрочни проучвания – Въпреки че ЕК твърди, че брашното от червеи е безопасно, липсват достатъчно дългосрочни изследвания за ефектите от редовната консумация на насекоми върху човешкото здраве.
Алергични реакции – Много хора могат да бъдат изложени на риск от тежки алергични реакции, без да подозират това. И днес има милиони хора, които имат алергия към акари, а си представете ситуацията да нямат избор да консумират почти всяка храна с такива.
Въпрос на избор – Опасенията са, че продуктите с насекоми постепенно ще заменят традиционните храни и ще бъде все по-трудно да се намерят алтернативи без съдържание на брашно от насекоми.
Какво следва?
Въпреки обещанията за устойчивост, много хора остават скептични. Полша например вече разработва стратегия за алтернативни протеинови източници в животновъдството с финансиране от ЕС в размер на над 5 милиона злоти.
Европейската комисия уверява, че този ход ще помогне за намаляване на въглеродния отпечатък и ще предложи нови възможности за храни с високо съдържание на протеини. Но докато институциите настояват за промяна в хранителните навици, критиците предупреждават, че това е поредната стъпка към отнемане на избора на потребителите.
В крайна сметка, остава въпросът – ще могат ли европейците наистина да избират какво да ядат, или ще се окажат принудени да приемат една нова хранителна норма, наложена от бюрократите в Брюксел?
АВТОР: КРИТИЧНО.БГ
Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски