Владимир Корнилов: Западът е в психоза, че руснаците сеят световен хаос. Отново

Владимир Корнилов за РИА Новости

Руски шпионин, илюстрация

Владимир Корнилов: Западът е в психоза, че руснаците сеят световен хаос. Отново

Коварните руснаци са започнали кампания за убийства, палежи, саботажи и хакерство срещу Запада, действайки на принципа „всичко, навсякъде, наведнъж“. И това не е сценарият на поредния фантастичен екшън, това е темата на скорошна публикация на списание The Economist, което е идеологическият рупор на либералите по света. Възниква въпросът защо е нужно това на руснаците? Отговорът на списанието е изключително прост: Само за да „сеят глобален хаос“.

ХакерСега като копие се щамповат хомогенни изявления на различни европейски разузнавателни служби, в които Русия се обвинява за почти всички проблеми на Запада. Изведнъж навсякъде бяха открити самоделни взривни или запалими устройства, които по някаква причина винаги не работят според очакванията. И всички веднага разбират, че зад всичко определено стоят „руските специални служби“. Че, кой да е друг?

Самолет rc-135В Германия ръководителите на трите разузнавателни служби едновременно единодушно обвиняват Русия, след като мистериозен пакет предизвиква пожар в самолет, който не успява да излети в Лайпциг. На обществеността не се казва откъде е дошъл пакетът (Германия няма директни полети с Русия) и как е свързан с нас, но все пак се сочат недвусмислено руснаците, а освен това се правят и политически изводи:

ако самолетът беше паднал в Лайпциг, щяха да пострадат най-„проруските“ избиратели в Германия. Човек може да се запита дали руснаците имат нужда от това. Но не, по този въпрос не бива да има никакви съмнения!

Във Франция подобен саботаж е „предотвратен“ по подобен начин. Тогава внезапно някакъв „рускоговорящ жител на Донбас“ се взриви преждевременно в хотел близо до парижкото летище „Шарл дьо Гол“. Въпреки че френската преса посочва, че заподозреният има руски и украински паспорти, тя прави моментални заключения: това е „част от руска кампания за саботаж“. Защо нещастният „терорист“ е решил да подпали предварително и един от строителните магазини за тази цел, никой дори не иска да обясни.

Французите внезапно арестуват готвач от „Мишлен“, за когото се твърди, че в пиянски разговор е признал, че е „руски агент“, и който писал на френската си хазяйка, че не може да плати, защото „работи за Москва“. Логично обяснение!

Неуспешните „актове на саботаж“ във Великобритания изглеждат по същия начин. Сега например цяла банда британски граждани са подсъдими за подпалването на склада на някакъв британско-украински бизнесмен, който по някаква причина наскоро е сменил съвсем украинското си име Михайло Приходко с по-руски звучащо име Михайло Бойков. Но британската преса не е изненадана от това, тя не поставя под въпрос естеството на „бизнеса“ на този човек, като се придържа към една, изключително „правилна“ версия:

складът е бил подпален „по заповед от Москва“. И пресата не се нуждае от никакви доказателства!

Англия, парламентБританците сега (и наистина, както винаги) очевидно са абсолютните шампиони в разпалването на антируски страхове. Шефът на MI5 Кен Маккалъм буквално се върти от телевизионните екрани там през последните дни, като постоянно предупреждава за плановете на Русия да извърши саботаж срещу Албиона. И отново, без да представя никакви доказателства, той просто обяснява мотивите ни:

„Руските специални служби си поставиха за задача да създадат постоянен хаос по улиците на Великобритания и Европа.

детективЕдин от специалните части на MI5 дори наскоро пусна специална брошура, която се разпространява сред ръководителите на британски предприятия, за да бъдат бдителни и да идентифицират факти за „руски саботаж“. Почти всеки служител, съдейки по тези инструкции, сега е под подозрение: ами ако е руски шпионин или, още по-лошо, саботьор! И това не е параноя, нали?

Много показателно е, че всичко това се случва в дните, когато се чества 100-годишнината от прословутото „писмо на Зиновиев“ – същият антируски фалшификат, който всъщност свали първото лейбъристко правителство на Великобритания. На 25 октомври 1924 г., четири дни преди парламентарните избори, консервативният Daily Mail публикува фалшиво писмо от ръководителя на Коминтерна Григорий Зиновиев, в което се твърди, че дава конспиративни инструкции за създаване на хаос във Великобритания и сваляне на конституционния ред там. Е, това е точно същото, в което сега ни обвинява шефът на MI5. Между другото, MI5 е тази, която предава фалшификата на британското външно министерство през 1924 г. – какво съвпадение!

Както по-късно каза лидерът на лейбъристите Рамзи Макдоналд, писмото, незабавно препечатано от всички мейнстрийм медии, предизвика „паника в умовете на моите мои“.

Четири дни по-късно лейбъристите претърпяха съкрушително поражение. Собственикът на Daily Mail, барон Ротемър, по-късно се похвали, че „писмото на Зиновиев“ е струвало на лейбъристите около 100 места в парламента. Между другото, семейство Ротемър все още притежава този вестник, който също участва в антируската кампания.

След това дълги години лейбъристите настояваха за разследване на обстоятелствата около появата на това писмо. И консерваторите изведнъж загубиха интерес към него: казват, вече не е актуално…

И едва през 1999 г. (представяте ли си колко десетилетия са минали!) специална парламентарна комисия недвусмислено доказа, че „писмото на Зиновиев“ е фалшификация на британските разузнавателни служби МИ5 и МИ6, в изработването на които са участвали представители на руската политическа емиграция в Европа.

Paris 2024 Олимпийки игри Олимпиада

Paris 2024 Олимпийски игри

Днес виждаме точно същите техники. Освен това, както и преди сто години, появата на антируски фалшификати е свързана с някакви избори и кампании. Във Франция арестите на „руски диверсанти“ бяха извършени преди Олимпиадата, в Германия тази вълна нарастна по време на изборите там. Но защо във Великобритания, където вече имаше избори, започна тази истерия – това е наистина въпросът.

Може да се предположи, че британските разузнавателни служби рязко са се активизирали в началото на дългоочакваното заседание по „случая Скрипал“, опитвайки се да отклонят общественото внимание от него. Но около него се вдигна толкова много шум, толкова много обвинения бяха повдигнати срещу Русия, толкова много дипломати бяха изгонени! Съвсем логично е, че всички очакваме отговори от самите Скрипалови за състоянието им и за това кого обвиняват за проблемите си. Русия отдавна търси отговори за местонахождението на руските граждани, станали жертва на странното отравяне в Солсбъри.

И така миналата седмица процесът започна – и кралят, както обикновено, се оказа гол. Нито един от Скрипалови не е представен на обществеността, а само бяха прочетени някакви странни показания, които жертвите уж са дали.

Човек може само да си представи какъв шум ще се вдигне по света, ако в Русия се организират подобни съдебни представления, без да се представят на публиката, да речем, американските шпиони Евън Гершкович и Пол Уилън! Но британската преса е спокойна, изобщо не се възмущава от нелепия процес по „случая Скрипал” и не задава неудобни въпроси.

И между другото, това е кардинална разлика в сравнение със ситуацията отпреди един век. Както виждаме, методите на работа на британските тайни служби не са се променили и антируските фалшификати продължават да се щамповат на конвейер, като понякога в тях се включва и избягалата руска опозиция. Изглежда, че всичко е същото като през 1924 г. Но тогава поне някой в Европа и Великобритания искаше разследване. Тогава поне някъде публикуваха мнения на опозицията, изразяващи недоверие към официалните версии. Тогава поне се обръщаше някакво внимание на очевидните несъответствия в антируските фалшификати.

Но сега няма нищо от това! Сега западните (и особено британските) медии просто повтарят тези безсмислени, откровено фарсови, истерични изявления в стил „Руснаците идват!“.

И е невъзможно да се съмнявате в истинността им – ако го направите моментално ще се окажете в периферията на мейнстрийма. И това ще е най-безболезнения вариант за вас. Тоест нещо се е променило на Запад през този век. Но само към по-лошо.

ОРИГИНАЛНО ЗАГЛАВИЕ: Руснаците сеят световен хаос. Отново

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!