Масивен пожар в иранската АЕЦ в Карадж. Медиите в страната в абсолютна тишина! ВИДЕО

Пожарът в иранската АЕЦ

Масивен пожар в иранската АЕЦ в Карадж. Медиите в страната гробовно мълчат! 

В четвъртък, 24 октомври, избухна огромен пожар в атомната електроцентрала Карадж в Иран. Както съобщават израелските медии, на кадрите се вижда как съоръжението е погълнато от дим. Все още не са потвърдени причините за пожара и броят на жертвите.

Пожарът в иранската АЕЦ

Пожарът в иранската АЕЦ

Макар новината да беше анонсирана от The Jerusalem post в две изречения и с уверението към читателите да очакват допълнителна инфорчация, пет часа по-късно няма написано нищо друго. Новината бе отразена по същото време и от Times of India, но също буквално схематично и без особени подробности. Не става ясно по каква причина медията прави връзка с пожара и вчерашния атентат в Анкара, Турция, след като припомня терористичния акт.

По-любопитното е, че иранските медии пазят абсолютно мълчание, докато изображения на пожара вече са публикувани онлайн от ирански опозиционни групи.

Масивен пожар в иранската АЕЦ в Карадж. Медиите в страната гробовно мълчат!

Масивен пожар в иранската АЕЦ в Карадж. Медиите в страната гробовно мълчат!

„Първоначалните новини от иранска опозиционна група твърдят, че е избухнал пожар в атомната електроцентрала в Карадж. Съобщава се, че свързаните с режима ирански медии мълчат, когато се появяват изображения на пожара“, пише профилът в Х, бивщата социална мрежа Туитър Israel War Room

Израелският канал N12 също публикува кадри, за които твърди, че показват мястото, където е избухнал пожарът.

Според очевидци пожарът е бил предшестван от експлозия: Експлозия, последвана от „мистериозен“ пожар, избухна в ядрената централа, известна като Montazeer Ghaem в град Карадж, западно от Техеран.

Експлозията може да е резултат от саботаж или продукт на инцидент. Към този момент няма информация в никакви информационни масиви за атака от страна на Израел – нито под контрола на Техеран, нито на Тел Авив.

При обстойно търсене на информация, КритичноБГ намери такава в италианската  медия – okdiario, но не можем напълно да сме сигурни в достоверността на информацията. Ето, какво пише тя:

През последните няколко часа избухна пожар в център за ядрени изследвания в Карадж, Иран . Първоначално беше съобщено, че става въпрос за атомна електроцентрала, но няколко експерти увериха, че в горепосочената зона няма съоръжения от този тип , а по-скоро изследователски центрове.

„Няма атомна електроцентрала в Карадж, но има изследователски съоръжения на Организацията за атомна енергия на Иран, където е имало саботаж в миналото“, обясни Джейсън Бродски, член на Обединени срещу ядрения Иран (UANI), който се бори срещу режима на аятолаха.

Към момента не е изтекла повече информация в тази връзка и няма данни за евентуални жертви. Няма официално потвърждение и от Иран.

Ядреното съоръжение Карадж е било обект на атаки преди. През 2022 г. Иран премести центрофужни машини от съоръжението на по-безопасно място след атака срещу обекта. По това време Иран обвини Израел за атаката.

Този пожар в Карадж идва само няколко седмици след като Иран започна масивна ракетна атака срещу Израел, докато напрежението между двете страни продължава да ескалира след терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Трябва да се отбележи, че ядрената програма на Иран е обект на международно наблюдение от години, тъй като мнозина смятат, че Иран разработва ядрени оръжия.

КритичноБГ писа на 23 октомври, че Израел е готов с военните си планове за атака върху ирански ядрени обекти, като се позовахме на различни информационни масиви. Припомняме:

Израел завърши подготовката за възможни атаки срещу Иран и според израелските отбранителни сили (IDF). От своя страна Техеран незабавно ще отговори на атаката с военни действия. Според западни източници всички израелски планове за нанасяне на удари вече са съгласувани и готови за изпълнение. Това показва висока степен на напрежение в региона и готовността на Израел да предприеме решителни стъпки, пише Avia.pro.

В същото време разузнавателната дейност в региона се засили. Край бреговете на Израел е забелязан британски разузнавателен самолет Beechcraft Super King, излитащ от базата Акротири в Кипър. Тази стъпка вероятно се дължи на нарастващата заплаха от ескалация на конфликта и необходимостта от наблюдение на ситуацията в региона.

Ирански свръхзвукови ракети

Ирански свръхзвукови ракети

Израел отдавна обмисля възможността за нанасяне на превантивен удар по ирански ядрени съоръжения, смятайки, че това е ключова стъпка за гарантиране на сигурността му. В същото време анализаторите предупреждават, че всяка атака срещу Иран неизбежно ще предизвика ответни действия от страна на Техеран и неговите съюзници в региона, което може да доведе до мащабен конфликт.

Израелските отбранителни сили са уверени, че Иран незабавно ще отговори на всяко военно действие на Израел и са готови за ескалация на ситуацията. Това подчертава мащаба и сериозността на плановете на Израел, които включват не само удари по ключови ирански инсталации, но и подготовката за потенциалните последствия, т.е. на иранския отговор.

Конфликт между Иран и Израел, илюстрация

Конфликт между Иран и Израел, илюстрация

Международната общност следи развитието с тревога, осъзнавайки, че всеки военен сблъсък между Израел и Иран може да дестабилизира целия Близък изток. Увеличаването на британските разузнавателни полети в региона също потвърждава, че западните страни следят внимателно ситуацията и се подготвят за възможни неочаквани сценарии.

Ако започнат военни действия срещу Иран, последствията могат да надхвърлят регионалния конфликт, засягайки интересите на много страни.

Междувременно стана ясно, че израелския план за атака срещу Иран, изтекъл от иранка, работеща в Пентагона

Пентагонът

Пентагонът

Според информация, получена от Sky News Arabia, родената в Иран служителка на Пентагона Ариана Табатабаей е в центъра на скандал. Новината бе цитирана от Avia.pro. Служителката е заподозряна в изтичане на секретните документи, за които писа КритичноБГ, които разкриват подробности за израелския план да атакува Иран. Табатабай, която служи като началник на кабинета на помощник-министъра на отбраната на САЩ за специалните операции, има достъп до критична разузнавателна информация, включително движенията на военноморските сили и специалните части по света, включително Близкия изток.

Секретни документи, илюстративна снимка

Секретни документи, илюстративна снимка

Тези документи доказват стратегическите планове на Израел за нападение срещу ирански ядрени съоръжения, което ще породи сериозна загриженост за сигурността в региона. Израел отдавна разглежда Иран и неговата ядрена програма като сериозна заплаха за своята сигурност и всяка информация за подготовка на военни действия може да доведе до изостряне на ситуацията в Близкия изток.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!