Лавров: „Стъпките към мир“ на Зеленски не са увлекателен комикс. ВИДЕО

Сергей Лавров

Лавров: „Стъпките към мир“ на Зеленски са несериозни и се четат в Москва като не толкова вълнуващ комикс

Изявленията на украинския президент Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, за „стъпки към мир“ са несериозни и се четат в Москва като не толкова увлекателен комикс. Това заяви на 23 октомври руският външен министър Сергей Лавров.

Той отбеляза, че Зеленски в момента в изявленията си припомня размяната на мнения (т.е. между Русия и Украйна), която беше изразена по-рано, но след това се случи атаката срещу Курска област.

„Следователно какви стъпки мисли към мира и какви стъпки всъщност има, това, според мен, вече е ясно на всички“, каза Лавров в интервю с журналиста Павел Зарубин, откъс от което беше публикуван в канала му в Telegram.

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Ръководителят на руското външно министерство уточни, че украинският лидер вече е имал „мирен план“, последван от „план за победа“, който е бил отхвърлен на Запад, а сега той е излязъл с нова инициатива, която да замени предишния . Според Лавров новият план се отнася до тези мерки, които Украйна се задължава да предприеме, те са насочени към развитието на украинската отбранителна индустрия и други неща в тази област.

„Всичко това (изявленията на Зеленски – ред.) е несериозно, ние го четем като не много вълнуващ комикс“, заключи Лавров.

Преди ден Зеленски каза, че първата стъпка към разрешаването на украинския конфликт може да бъде спирането на атаките срещу енергийната инфраструктура от двете страни. Той добави, че решението може да бъде „значителна стъпка“ към деескалация.

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски, украински гражданин

По-рано, на 21 октомври, директорът на втория отдел на страните от ОНД на Министерството на външните работи Алексей Полишчук предупреди другите страни партньори да не подкрепят „плана за победа“ и „формулата за мир“ на Зеленски. Той поясни, че Киев чрез измама и натиск се опитва да въвлече страни в подобни инициативи. А планът за победа е да се стигне до максимална ескалация на украинския конфликт.

Захарова: Изпращане на западни войски в Украйна е равнозначно на ядрена война между супер силите

Разполагането на неядрени възпиращи сили на територията на Украйна ще доведе до пряк сблъсък между ядрените сили с катастрофални последици. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг на 23 октомври, предаде Известия.

Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия

Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия

„Това [изпращането на войски] ще доведе до пряк военен сблъсък между ядрените сили с катастрофални последици. Ако подобна мрачна перспектива се смята за възможна от френския генерален щаб, тогава ние изразяваме съчувствието си към народа на Петата република“, коментира дипломатът по повод изявлението на френския министър на отбраната Себастиан Лекорню.

Захарова отбеляза, че опитите да се „сдържа Русия или да й се нанесе стратегическо поражение“ са завършили зле за Франция. Тя призова френския военен министър първо да проучи въпроса и едва тогава да прави гръмки изявления.

Карикатура на петел и Айфеловата кула

Карикатура на петел и Айфеловата кула

На 21 октомври Себастиен Лекорну обяви необходимостта да се реши въпросът за разполагането на сили за неядрено възпиране на територията на Украйна. Той също така отбеляза, че „планът за победа“ на украинския президент Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, съдържа редица интересни точки, които си струва да бъдат проучени. Според него има „воля за политически действия“ от страна на Украйна.

На 16 октомври говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече „плана за победа“ непоследователен набор от лозунги, които тласкат НАТО към пряк конфликт с Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че планът на Зеленски е ефимерен . Според него шефът на киевския режим представя като мирна инициатива продължаването на политиката, диктувана от САЩ, която включва военни действия до последния украинец, припомня Известия

Руският президент Владимир Путин на свой ред заяви, че Русия е готова да води диалог за мирно прекратяване на конфликта в Украйна, но само въз основа на споразуменията от Истанбул от 2022 г. Руската федерация, повече от всеки друг, е заинтересована от приключването на спецоперацията възможно най-скоро и с мирни средства.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!