Шефът на Пентагона Лойд Остин премисли: Конфликтът в Украйна ще приключи с преговори!

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Шефът на Пентагона Лойд Остин премисли: Конфликтът в Украйна ще приключи с преговори!

Разрешаването на конфликта в Украйна ще приключи на масата на преговорите, а времето за провеждането им трябва да бъде определено от Киев. Шефът на Пентагона Лойд Остин съобщи това на 23 октомври, докато беше в Рим.

Той обясни, че Съединените щати ще продължат да подкрепят Киев, докато властите на страната сами не решат да намерят начин да постигнат споразумение с Руската федерация.

Логото на Министерството на отбаната на САЩ - Пентагона

Логото на Министерството на отбаната на САЩ – Пентагона

„Както вече казахме, ние ще продължим да подкрепяме Украйна, а те сами ще определят кога ще дойде моментът да седнат на масата за преговори. Но, както вече чухте от мен, този конфликт в един момент ще приключи с преговори“, каза той пред репортери в Рим, цитиран от ТАСС, пише Известия.

На свой ред украинският лидер Владимир Зеленски (чийто мандат приключи на 20 май, бел КритичноБГ) отбеляза, че възможността за започване на мирни преговори с Русия „ще зависи“ от резултатите от президентските избори в Съединените щати.

„Според мен това зависи преди всичко от изборите в Съединените щати“, цитира думите му пред репортери италианският телевизионен канал Sky TG24.

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски

По-рано, на 21 октомври, Остин посети Киев на необявено посещение. По време на пътуването ръководителят на американското военно ведомство заяви ангажимента на Вашингтон да помогне на Киев преди президентските избори в САЩ, насрочени за началото на ноември. В същото време първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума Алексей Чепа свърза такова необявено посещение с тежкото положение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на фронта.

Лойд Остин и Владимир Зеленски

Лойд Остин и Владимир Зеленски

Същевременно на 22 октомври заместник-министърът на външните работи на Индия Вихрам Мисри по време на брифинг за пресата на срещата на върха на БРИКС отбеляза, че индийският премиер Нарендра Моди, говорейки за резултатите от срещата си с украинските власти пред руския президент Владимир Путин, посочи, че решение на ситуацията в Украйна е необходимо да се намери в дипломатическата област. Индийското външно министерство подчерта, че ще поддържа контакти с Русия и Украйна по въпроса за регулиране на отношенията им.

На 15 октомври заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че Вашингтон е ограничил доставките на военна помощ за Украйна. Според нея, поради интензивната подкрепа от Киев, собствените резерви на САЩ не са били попълнени своевременно, което е създало натиск върху системата. Пентагонът трябваше да отложи допълнителния пакет почти шест месеца.

Западните страни увеличиха военната и финансовата подкрепа за Украйна на фона на руската специална операция за защита на Донбас , чието начало беше обявено от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. , след като ситуацията в региона се влоши поради обстрел от страна на украински военни.

Украински войници се предават в плен

Украински войници се предават в плен

КритичноБГ припомня, че на 27 юли тази година обаче Остин каза, че Киев все още има сили за продължаване на контранастъплението, украинското ръководство ще реши кога да ги приложи. Ръководителят на Пентагона заяви това на съвместна пресконференция с министър-председателя на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе в град Порт Морсби, предава ТАСС.

„Те се опитват да преодолеят минни полета и други препятствия, но все още имат големи сили. Кога и как ще бъдат използвани тези сили ще бъде решено въз основа на оценката на тяхното ръководство за ситуацията“, заяви Остин, говорейки за украинската страна. „И ако това се направи в правилния момент, надяваме се, че това ще предостави възможности и може би ще им позволи да променят динамиката на бойното поле“.

Според Остин Киев „все още има известен капацитет“ по отношение на настъпателни операции. „И можем да очакваме, че те ще продължат да оказват натиск“, сигурен е ръководителят на Пентагона.

Очевидно е, че между края на юли месец и сега, шефът на Пентагона е преосмислил позицията си спрямо кая на войната в Киев.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!