Президентът на Иран Пезешкиан пред БРИКС: Необходими са решения за намаляване на доминацията на долара! ВИДЕО

Масуд Пезешкиан, президент на Иран

Президентът на Иран Пезешкиан пред БРИКС: Необходими са оперативни решения за намаляване на доминацията на долара

Страните от БРИКС трябва да продължат да работят за намаляване на влиянието на щатския долар в света чрез въвеждане на нов механизъм за сетълмент и кошница от валути. Това обяви на 23 октомври президентът на Иран Масуд Пезешкиан, пише Известия.

„Усилията, които бяха положени досега за намаляване на господството на долара в световната икономика, трябва да бъдат засилени и приложени чрез оперативни решения, като например създаването на валутната кошница на БРИКС и нов механизъм за сетълмент, независим от долара“, Пезешкиан каза по време на речта на срещата на върха в Казан.

Той отбеляза, че светът вече не може да продължава да плаща за погрешната финансова политика на САЩ.

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей

„Независимите държави вече не могат да плащат за погрешната финансова политика и неефективността на Съединените щати в борбата с организираната корупция в техния финансов сектор“, каза иранският президент.

Вчера, 22 октомври, президентът на Иран Масуд Пезешкиан направи още по-остро изказване. По думите му сътрудничеството в БРИКС е изходът от тоталитаризма на САЩ. 

Според Пезешкиян пътуването до срещата на върха представлява среща на страните членки на организацията, които се стремят да изградят многополюсен свят.

„Срещата на върха на БРИКС ще укрепи отношенията ни със страните членки. БРИКС е изходът от американския тоталитаризъм“, каза иранският лидер, цитиран от ИРНА, пише Известия.

БРИКС - Русия

БРИКС – среща в Казан, Русия

Той добави, че БРИКС е организация, която е създадена с цел обединяване и намаляване на зависимостта от САЩ. По думите му на срещата на върха се предвижда да се постигнат споразумения в областта на енергетиката, индустрията, търговията и туризма.

По-рано същия ден редакторът на турския телевизионен канал TRT World Юсуф Ерим каза пред „Известия“, че много страни в съюза са заинтересовани от създаването на финансовата система на БРИКС. Той отбеляза, че разработването на собствена валута би било важен крайъгълен камък.

Президентите на САЩ изобразени на доларите

Президентите на САЩ изобразени на доларите

Преди това, на 18 октомври, Силуанов също отбеляза, че платежната система се е превърнала в инструмент за политически натиск върху страните. Русия не може да допусне това, така че решението е да се създаде алтернативна и независима система в рамките на БРИКС. В същото време министърът на финансите на Руската федерация заяви, че финансовите потоци между страните от БРИКС са се увеличили с появата на нови членове на организацията и делът на страните от асоциацията в световната икономика ще нараства.

В същото време самият руски президент Владимир Путин многократно е подчертавал, че общността на БРИКС не е насочена срещу ничии интереси и в този смисъл има универсален характер.

Владимир Путин, президент а Русия

Владимир Путин, президент а Русия, говори на срещата на БРИКС в Казан

Срещата на върха на БРИКС в Казан ще се проведе от 22 до 24 октомври 2024 г. БРИКС е междудържавно обединение на държави. Последната среща на върха на ниво държавни глави се проведе в Йоханесбург през август 2023 г. В резултат на това членовете на БРИКС взеха решение за историческо разширяване. На 1 януари 2024 г. към Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се присъединиха Египет, Иран, Етиопия и ОАЕ.

Същевременно китайският президент Си Дзинпин заяви пред руския си колега Владимир Путин, че: „тектоничната трансформация“ на международното положение, което претърпява сериозни промени и сътресения, невиждани от векове.

Си увери Путин в ненарушимостта на „твърдата взаимна подкрепа“ и „дълбокото вековно приятелство“ между страните.

Руският и китайският президент Владимир Путин и Си Дзинпин на срещата на БРИКС в руския град Казан

Руският и китайският президент Владимир Путин и Си Дзинпин на срещата на БРИКС в руския град Казан

„Китай оценява работата на Русия като председател на тази среща на върха на БРИКС и очаква задълбочени дискусии с лидерите на страните-членки в съюза относно бъдещото развитие на механизма за сътрудничество на БРИКС, което ще помогне на всички страни да постигнат консенсус. Това ще изпрати положителен сигнал за солидарност и сътрудничество и ще развие стратегическо сътрудничество и прагматично сътрудничество в различни области между страните от БРИКС, ще се стреми да създаде нови възможности за Глобалния юг“, посочи китайският лидер, заключва Известия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!