Терористична атака окървави Анкара. Жертви и ранени! ДОПЪЛНЕНА

Терористична атака в Анкара

Терористична атака е извършена срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция в столицата Анкара, съобщиха турските медии, цитирани от ДИР.бг

На място – в квартал „Кахраманказан“ са изпратени множество екипи на полицията, специалните части, пожарната и спешна помощ. Първоначално е била чута експлозия на входа на комплекса, а по-късно са проехтели изстрели.

терористПредполага се, че пред входа на националната авиокосмическа компания е взривен автомобил. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви пред медиите, че за съжаление има загинали цивилни граждани, които той определи като „мъченици“, предаде „Хюриет“.

„За съжаление след нападението имаме загинали и ранени“, каза той и добави, че „обществеността ще бъде информирана за развитието на ситуацията“.

Кореспондентът на CNN Тюрк Мурат Бекмезчи предаде, че спецчастите са влезли в комплекса, а огледи се извършват и от въздуха. Успешно са евакуирани няколко ранени. Кадри от видеонаблюдението в комплекса показват, че терористът, извършил атаката, е използвал дългоцевно оръжие.

Колата на терориститеАнадолската агенция допълва, че министърът на вътрешните работи на Турция е призовал обществеността да разчита на изявления от официални източници за последните развития

Също в X Центърът за борба с дезинформацията на Турция призова обществеността да следи за изявления от официални източници и да избягва „неоснователни“ твърдения.

В района на атентата са изпратени сили за сигурност, пожарникари и парамедици.

Беше съобщено, че персоналът на отбранителната фирма е бил насочен към убежища от съображения за сигурност.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Al Jazeera пише: Кадри от мястото на инцидента, излъчени от местни медии, първоначално показаха огромни облаци дим и голям пожар, бушуващ на мястото в Кахраманказан, малък град на около 40 километра (25 мили) северно от Анкара. Медиите съобщиха за силна експлозия на мястото и показаха кадри от размяна на стрелба там.

Няма незабавни искове за атаката.

TUSAS – Turkish Aerospace Industries Ankara Kahramankazanе една от най-важните отбранителни и авиационни компании в Турция. Той произвежда KAAN, първият национален боен самолет в страната, наред с други проекти.

Експлозията избухна по време на голям търговски панаир за отбранителната и космическата промишленост, който се провеждаше в Истанбул, който беше посетен тази седмица от украинския първи дипломат.

Отбранителният сектор на Турция, който е широко известен със своите безпилотни самолети Bayraktar, представлява близо 80 процента от приходите от износ на страната, като приходите се очаква да надхвърлят 10,2 милиарда долара през 2023 г.

В публикувани видеа в Туитър от мястото на събитието се чуват взривове и стрелби с автоматично оръжие:

Междувременно стана ясно, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е пристигнал в руския град Казан на срещата на БРИКС точно в този момент:

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!