Западът изтръпна: Русия може да започне настъпление и да превземе Запорожие!

Зеиленски почва да омеква

Руски танк, генерирано изображение

Западът изтръпна: Русия може да започне настъпление и да превземе Запорожие!

Следващата цел на руските войски в Украйна може да бъде Запорожие. Те може да атакуват този град, съобщава The Economist, позовавайки се на високопоставен украински служител. Новината бе цитирана от Фокус.

Пътна табела на град Курск

Пътна табела на град Курск

„Същият източник предполага, че Русия може вече да си е върнала до половината територия, завзета от Украйна в Курска област през август 2024 г., единственият значителен напредък на Украйна след неуспешната контранастъпление през 2023 г.“, пише изданието. Отбелязва се, че нещата на бойното поле изглеждат „мрачни“ за ВСУ. Русия постига значителен напредък, като напредва едновременно в множество точки по протежение на 1000-километрова фронтова линия. Според американски оценки руснаците вече са загубили 600 000 войници убити и ранени в Украйна.

„Русия е в процес на обкръжаване на Покровск, важен логистичен център в Източна Украйна, и се придвижва по-на юг, поемайки контрола над височините около Угледар“, се казва в материала.

Разрушения в Украйна

Разрушения в Украйна

Но опасенията на Украйна се простират отвъд събитията на фронтовата линия. Подкрепата на Запада напоследък изглежда още по-нестабилна от преди. Тази седмица Г-7 финализира подробности за заем от 50 милиарда долара, който ще бъде изплатен с лихвите от конфискувани руски активи; окончателно споразумение трябва да бъде постигнато в следващите няколко дни.

Владимир Зеленски и Доналд Тръмп

Владимир Зеленски и Доналд Тръмп

Въпреки това евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, която е след две седмици, може да спре по-голямата част от пряката военна помощ. Победата на Камала Харис също не обещава нищо. Германия, вторият по големина донор на Украйна, вече даде да се разбере, че помощта ще бъде намалена в бъдеще. Франция също.

Междувременно президентът на Украйна Владимир Зеленски с изтекли функции още на 20 май е заявил, че взаимното прекратяване на атаките срещу енергийната инфраструктура може да бъде първата стъпка към прекратяване на горещата фаза на войната, съобщава Financial Times, цитира украинското издание Страна.

„Видяхме по време на първата (мирна) среща на върха, че може да се вземе решение относно енергийната сигурност. С други думи: ние не атакуваме техните енергийни инфраструктури, те не атакуват нашите. Може ли това да доведе до края на горещата фаза на войната? Мисля, че може“, цитира FT Зеленски.

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски, украински гражданин

„Изявлението на Зеленски, че взаимното прекратяване на атаките на Украйна и Русия срещу енергийните съоръжения на другата страна може да бъде „първата стъпка към прекратяване на горещата фаза на войната“, формално се равнява на сензация. Защото според официалната доктрина на Украйна („формулата на мира“ на Зеленски) не може да се говори за каквото и да било прекратяване на военните действия преди изтеглянето на руските войски към границите от 1991 г.

И тогава изведнъж летвата на исканията на Киев рязко се снижи, допълва FT

Страна обаче услужливо припомня, че повече от месец украински официални лица обявявали за уж планове на Руската федерация да предприеме масирана атака срещу подстанции на украинската атомна електроцентрала. Москва не потвърждава това и не е известно дали Руската федерация наистина има такива намерения, но ако такъв удар бъде нанесен, мащабът на последствията от него ще бъде колосален и многократно ще надхвърли ефекта от предишни атаки срещу украинския енергиен сектор .

Електропроводи

Руските сили смилат енергийната система на Украйна. Очаква я тежка зима

Без подстанции атомните електроцентрали няма да могат да пренасят електроенергия и следователно ще бъдат принудени да спрат производството. А ядрената енергия осигурява по-голямата част от производството на електроенергия в Украйна. Такъв недостиг не може да се покрие нито с внос от ЕС, нито с автономно производство, нито по друг начин. Ще има пълно и дългосрочно затъмнение.

Дори да бъдат засегнати подстанциите на не всички атомни електроцентрали, а само части от тях, това ще доведе до тежки последици, които могат да бъдат много по-големи от прекъсванията през ноември-декември 2022 г.

В такива условия украинската икономика ще се срине. По-специално, мащабното производство на оръжия на територията на страната ще бъде невъзможно и като цяло способността на Украйна да продължи войната ще бъде под голям въпрос, признава още Страна

Затова украинските власти се опитват по различни начини да предотвратят такъв удар. Включително работа със страните от глобалния Юг, преди всичко с Китай и Индия, чиито лидери сега пристигнаха в Казан за срещата на върха на БРИКС, пише изданието.

Вероятно към тях е насочено настоящото изявление на Зеленски за взаимно прекратяване на атаките срещу енергетиката като път към прекратяване на войната. Може би в Киев по този начин искат да гарантират, че Си Дзинпин и Моди (които подкрепят скорошно прекратяване на огъня в Украйна) по някакъв начин ще повлияят на Путин, така че той да не атакува подстанциите на украинските атомни електроцентрали и енергийните съоръжения като цяло.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ВСУ бягат от Селидово и без командирска заповед. Котелът се затваря!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!