Президентът на Иран: „БРИКС е изходът от тоталитаризма на САЩ“. Путин и Си започнаха преговори в Казан

Масуд Пезешкиан, Президент на Иран

Президентът на Иран: „БРИКС е изходът от тоталитаризма на САЩ“. Путин и Си започнаха преговори

Сътрудничеството в БРИКС е изходът от тоталитаризма на САЩ. Това съобщи на 22 октомври президентът на Иран Масуд Пезешкиан.

Според Пезешкиян пътуването до срещата на върха представлява среща на страните членки на организацията, които се стремят да изградят многополюсен свят.

„Срещата на върха на БРИКС ще укрепи отношенията ни със страните членки. БРИКС е изходът от американския тоталитаризъм“, каза иранският лидер, цитиран от ИРНА, пише Известия.

Той добави, че БРИКС е организация, която е създадена с цел обединяване и намаляване на зависимостта от САЩ. По думите му на срещата на върха се предвижда да се постигнат споразумения в областта на енергетиката, индустрията, търговията и туризма.

Владимир Путин и Си Дзинпин

Владимир Путин и Си Дзинпин

Междувременно руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин започнаха преговори във вторник, 22 октомври, на срещата на върха на БРИКС в Казан. Срещата се провежда в Губернаторския дворец. Руският лидер поздрави Си Дзинпин за 75-ата годишнина от основаването на републиката и установяването на дипломатически отношения между страните.

„През последните 75 години руско-китайските отношения достигнаха нивото на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие. И можем да кажем с пълна увереност, че те са се превърнали в модел за това как трябва да се изграждат отношенията между държавите в съвременния свят“, каза Путин.

По-рано, на 18 октомври, Путин нарече руско-китайското взаимодействие един от ключовите фактори за стабилност в света . Той уточни, че отношенията между двете държави се изграждат на равноправна основа, като се отчитат интересите и на двете страни.

Нарендра Моди, министър-председател на Индия

Нарендра Моди, министър-председател на Индия

Днес руският президент Владимир Путин по време на преговорите на срещата на върха на БРИКС в Казан с индийския премиер Нарендра Моди се пошегува, че индийският му колега го е разбрал без преводач. По време на срещата възникна следната ситуация: преводачът не прекъсна речта на президента и изчака руският лидер да завърши дълъг пасаж от речта си за плановете за срещата на БРИКС.

Забелязвайки това, Путин се пошегува, че неговият събеседник го разбира дори без превод благодарение на топлите отношения между Москва и Ню Делхи.

„Имаме такива отношения, че си помислих, че вече сте разбрали всичко“, каза с усмивка руският президент. Индийският премиер оцени шегата на руския президент и двамата лидери се засмяха.

В началото на срещата Путин отбеляза, че отношенията между Москва и Делхи имат характер на привилегировано партньорство , те се развиват активно и динамично.

Сергей Шойгу

Сергей Шойгу

Преди това, през септември, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу нарече Индия един от основните съмишленици на Русия сред световната общност и обърна внимание на факта, че между Москва се е развил ефективен и доверителен политически диалог. и Ню Делхи .

На 8 юли Моди пристигна на официално посещение в Москва. В деня на пристигането си ръководителят на правителството се срещна с Путин и обсъди с него перспективите за развитие на отношенията между двете държави. На 9 юли в Кремъл се проведоха преговори между двамата лидери.

БРИКС е междудържавно обединение, създадено през 2006 г. На 1 януари 2024 г. към Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се присъединиха Саудитска Арабия, Египет, Иран, Етиопия и ОАЕ. Срещата на върха на БРИКС се провежда в Казан на 22-24 октомври.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Днес КритичноБГ публикува анализ на Петър Акопов за РИА Новости: Западът ще трябва да избере: да се присъедини към БРИКС или да загуби

„Днес в Казан се открива срещата на върха на БРИКС – най-голямото международно събитие в Русия от началото на специалната операция в Украйна. Разбира се, трудно е да се измисли по-нагледна демонстрация на това, че всички опити на Запада да „изолира Русия“ са се провалили, но по принцип това беше ясно още през 2022 г., а след това, което Израел направи в Газа (а сега и в Ливан), фалшивостта на западните призиви „да се обедини целият свят, за да накаже агресора“ стана ясна дори на най-простодушните лаици.

Така че символичното значение на факта, че ръководителите на 24 държави ще посетят Владимир Путин, е от фундаментално значение за самия Запад: неспособни да пренебрегнат този факт, те се опитват да го обяснят с различни причини – от собствените си грешки в работата с Глобалния юг до руската манипулация на антиколониалната и антизападната реторика. Нарастващата популярност на БРИКС обаче е напълно обективна и не може да се разбира изолирано от мащабната трансформация на целия световен ред.

БРИКС беше създаден преди по-малко от две десетилетия, но още тогава, през 2006 г., беше ясно, че светът навлиза в нова ера. Започваше да се оформя нов световен ред и макар че все още не бяха ясни нито скоростта на този процес, нито интензивността на борбата, всички осъзнаваха, че мащабът на промяната ще бъде огромен и всеобщ.

Целият анализ може да прочетете ТУК:

Петър Акопов: Западът ще трябва да избере: да се присъедини към БРИКС или да загуби

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!