Урсула спретна спецотряд от чантаджии, да се борят с Тръмп. Готвели му „много болка“. Брюксел щял да се изправи срещу Вашингтон

Урсула спретната спецотряд от чантаджии, за да нанесат на Тръмп "много болка"

Урсула спретна спецотряд от чантаджии, да се борят с Тръмп. Готвели му „много болка“. Брюксел щял да се изправи срещу Вашингтон

Шефката на Европейската комисия, най-известната акушер-гинеколожка в света – Урсула, била спретнала отряд за бързо реагиране от брюкселски чантаджии, които да „причинят голяма болка“ на Доналд Тръмп, ако стане президент на САЩ на изборите на 5 ноември.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Това става ясно от репортаж на европейското издание на POLITICO, което не е спирало да громи републиканеца и да го демонизира, а същевременно да възхвалява кандидатката на Демократическата партия на САЩ Камала Харис, по известна в Америка като „словесна салата“. Тайната в кулинарния прякор на настоящата вицепрезидентка идва от констатацията на редица експерти отвъд океана, че изявленията на Камала са претрупани с излишни фрази, които понякога нямат връзка с темата на разговора.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ и кандидат отново за поста от Републиканската партия

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

„Два пъти ме заблуди, два пъти ме засрами – това е мотото, с което се ръководят страните от ЕС, докато се подготвят за мащабна търговска война с Доналд Тръмп, ако той спечели втори мандат като президент на САЩ следващия месец. Европейските лидери научиха урока си по време на първото президентство на Тръмп и са по-единни и решени от всякога да се изправят срещу него, заявиха в разговори с POLITICO висши дипломати и служители от Брюксел и столиците на ЕС. „Ще отвърнем на удара бързо и силно“, каза един от висшите европейски дипломати за плана на ЕС за действие в случай на търговска война с Тръмп.“ пише още в самото начало POLITICO за смелите европейски чиновници, които щели да се изправят срещу Вашингтон при Тръмп – стъпка, каквато нито един европеец не видя и за миг по време на управлението на Белия дом от Байдън. За избуялата чантаджийска смелост четем с подробности в следващите редове: 

„Втори високопоставен дипломат от друга европейска държава потвърди, че страните от ЕС координират стратегията си, като водеща роля има Европейската комисия. „Брюксел има готов списък и е доста уверен, че може да спечели тази търговска война“, каза вторият дипломат.

Урсула

Урсула

Европейският съюз създаде сили за бързо реагиране, за да се подготви за последиците от изборите в САЩ на 5 ноември. Създадена в ядрото на изпълнителната власт на ЕС на Урсула фон дер Лайен, в Генералния секретариат, групата официално се подготвя както за победа на демократите, така и за победа на републиканците. Но служителите на ЕС я наричат разговорно „работна група Тръмп“, пише още POLITICO в репортажа с нотка на дъх на криминале.

„През 2018 г., когато Тръмп за първи път наложи мита върху стоманата и алуминия на ЕС, Брюксел беше хванат неподготвен и отвърна само на част от тези мита, надявайки се да деескалира борбата.

Вместо да приеме тази маслинова клонка (т.е. жест за мир, бел. Критично), по-късно същата година Тръмп удвои заплахата си за налагане на мита върху износа на автомобили от ЕС. Макар че в крайна сметка те така и не влязоха в сила, ЕС беше шокиран от желанието на Тръмп да наруши веригите за доставки и да скъса връзките с най-важните съюзници на Вашингтон.

„Последния път не вярвахме колко далеч ще стигне Тръмп в действителност“, каза първият висш дипломат. „Този път имахме време да се подготвим. Европа се е променила много и ние ще бъдем готови да действаме“, допълва POLITICO, като дори за миг не отваря темата, че въпросният чиновник, с когото разговаря, явно е натрупал боя дълъг стаж на сладкия високоплатен от данъците на европейците пост, за да помни, какви политики бил налагал Тръмп в първия си мандат.

„Мисълта на лидерите на ЕС е, че колкото по-тежки са ответните мерки, толкова по-бързо Тръмп ще бъде доведен на масата за преговори, заявиха пред „POLITICO“ висши дипломати и служители. Всички те са получили анонимност, за да обсъждат деликатните обсъждания.

Целта била да се нанесе толкова голяма болка, че Тръмп да бъде принуден да преговаря незабавно – с ЕС в по-добра позиция. Неприятната алтернатива, според тях, би била спирала от ответни мерки, която ще се проточи с години.

„Комисията е подготвила значителни ответни мерки, така че да подтикнем Тръмп към сделка още на първия кръг“, каза първият дипломат“, цитиран от POLITICO.

Тръмп не крие, припомня изданието, че ако спечели изборите, смята да наложи повсеместни мита от 10 или 20 процента както на приятели, така и на врагове. В речите си на митингите „той запазва специална злоба към Европа и по-специално към германската автомобилна индустрия“, добавя POLITICО.

Северен поток, илюстрация

Северен поток, илюстрация

КритичноБГ обръща внимание, че е абсолютно невероятно е, че изданието напълно е забравило, че най-голямата болка като цяло на Германия, а не само на германската автомобилна индустрия, бе нанесена с взривяването на Северен поток, по който Берлин получаваше евтин руски газ, и който беше разрушен по времето на Байдън. Сега, със скъпите енергоресурси, Германия устойчиво потъва, но и това е напълно забравен факт от POLITICO, вероятно съвсем случайно, но пък абсолютно политкоректно.

„Европейските лидери, длъжностни лица и бизнес шефове са особено обезпокоени от това, което те определят като мания на Тръмп и неговите съмишленици по отношение на германската автомобилна индустрия.

Ако Тръмп изпълни тази заплаха, както мнозина смятат, че ще направи, последиците могат да бъдат катастрофални не само за Германия, но и за повечето големи икономики в ЕС.

Производители като Volkswagen, BMW и Daimler имат заводи във Великобритания, Испания, Полша, Белгия, Чешката република, Унгария, Румъния и други страни. Те се снабдяват с автомобилни части от доставчици в целия ЕС.

САЩ са най-големият вносител на германски автомобили, изпреварвайки по стойност Китай, така че евентуални мита биха засегнали един от основните спасителни механизми на европейската икономика“, пише POLITICO.

И тук журналистите от изданието явно не са разбрали, че въпросните автомобилни гиганти на Германия са изправени пред нуждата да съкращават десетки хиляди работници, а също и заводи, и изнасят производства в САЩ, заради кризата, в която ги натика ТАЗИ Еврокомисия, заради оскъпените  енергоресурси и резкия преход към „зелена икономика“. Но естествено Тръмп е удобен да бъде винен за всичко. Прийом, който не са спирали да използват демократите!

КритичноБГ припомня, че вчера, 21 октомври, Политико публикува друг демонизиращ Тръмп реполтаж, как щял да загуби изборите, но въпреки това, да открадне властта. Може да си припомните новината – тук:

Politico: Много е вероятно Тръмп, който губи изборите все пак да вземе властта!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!