Войната няма да свърши до края на 2024 г., каза Подоляка. Как мобилизацията в Украйна стана най-лесния път за ударно забогатяване

Юрий Подоляка, руски блогър

Кога ще свърши войната, прогнозира Подоляка. И как мобилизацията в Украйна стана най-лесния път за ударно забогатяване

Известният руски блогър прогнозира, кога ще свърши войната на територията на Украйна и кои са причините за неговата прогноза. Ето и мнението, което изрази той в канала си в Телеграм:

Кога ще приключи войната: две думи за прогнозите. Често ми задават този въпрос по време на лекциите, които изнасям. И хората, с които често се срещам в живота си по един или друг повод, също се интересуват от отговора на този въпрос. И това е разбираемо.

Международен Валутен Фонд

Международен Валутен Фонд

В такива случаи обяснявам, че сега никой не може да даде точен отговор на този въпрос. Защото той просто не съществува. Защото има много променливи условия, от които той зависи. А това превръща отговорите в гадаене на утайка от кафе. Пример за това са прогнозите от Международния валутен фонд.

Преди година от МВФ заявиха, че според тях войната ще приключи в края на 2024 година. След това прогнозираха, че това ще е още през лятото на 2024 г. А сега вече са си „променили мнението“. Сега смятат, че най-вероятната дата за края на войната е вече краят на 2025 г. И каква е стойността на подобни прогнози?

Единственото, което може да се каже със сигурност е, че войната няма да приключи до пролетта на 2025 г. Защото с военни средства до това време няма да притиснем врага до капитулация. И няма да има кой да преговаря „за примирие“ до момента, в който новата администрация се установи във Вашингтон“, завършва Подоляка.

Междувременно украинското издание Страна публикува обстоен материал за това, че властта в Украйна се сблъсква с все по-големи проблеми с мобилизацията на нови мъже за фронта, като изтъква редица причини за това. Основният аргумент, според медията, е ширещата се безобразна корупция на всички нива в държавата. Ето и основните аргументи в статията на Страна:

Зачестяват нападенията над украинските военни по време на насилствената мобилизация

Зачестяват нападенията над украинските военни по време на насилствената мобилизация. На снимката – спрян бус и „заловен“ шофьор от ТЦК

„От миналата седмица почти в цяла Украйна се провеждат мащабни набези на ТЦК (Териториален център за набиране – служители на комисия с военен статут, които мобилизират украинските мъже). Това вероятно е най-мощното засилване на мобилизацията с „улична сила“ от началото на войната. „Страна“, след като разговаря с източници от ТЦК и от Министерството на отбраната, разбра какво означава това и с какво е свързано.

На първо място е необходимо да се прави разлика между два процеса.

Мъж се опитва да се спаси от силова мобилизация като препречва да затворят вратата на буса с краката си. Военният ги премазва с вратата умишлено

Мъж се опитва да се спаси от силова мобилизация като препречва да затворят вратата на буса с краката си. Военният ги премазва с вратата умишлено

Първият е свързан с „показателните нахълтвания“ на ТЦК по време на концерти, в нощни клубове и ресторанти. Те са предимно с информационен и PR характер и имат за цел да покажат на вече мобилизираните на фронта и обществото, че няма недосегаеми. В действителност, както твърдят източниците на „Страна“, ефектът от подобни прояви върху попълването на армията е незначителен: най-вече, защото мъжете, които се набутват в буса (украинците са въвели нов термин за напъхването на мъжете в бусовете на ТЦК – „бусиране“) по този начин, се откупват.

Част от откритата валута открита в домовете на семейството в Украйна

Служител на социално ведомство в Украйна с пачки долари и евро, придобити с корупция

Нещо повече, благодарение на подобни набези военните комисари печелят „двойни пари“: те „откупуват“ както задържаните, така и заведенията, в които биват хванати. Неофициално съществува „данъци за необезпокояване“ на клиентите на ресторанти и нощни клубове, който собствениците на заведенията плащат на ТЦК. Но сега по заповед отгоре е наредено някогашните „подкупи“ да бъдат забравени. Това обаче не означава, че няма да има нови договорености. Ще има, но те ще бъдат значително по-скъпи.

Както казват източниците, тези снимани „демонстрации“ по заведенията обаче, макар и да привличат общественото внимание, все пак само имат спомагателен характер. Тяхната задача е да осигурят PR прикритие за втория и основен процес: рязко засилване на уличната мобилизация и набези на всички места, където се събират хора, включително пазари, търговски центрове и всякакви масови прояви.

Причината за това активиране е пълният (до 70%) провал на плановете за мобилизация на властта.

„Официално се посочва, че след приемането на закона за мобилизацията темповете ѝ са се увеличили почти три пъти. Но в действителност подобни цифри дори не са близки до истината. Има ръст, но той е в рамките на плюс или минус 50%. И той е осигурен главно не от новия закон за мобилизацията, а от рязкото намаляване на изискванията за годност за служба по отношение на здравето.

Инвалидизиран войник след участие на фронта

Инвалидизиран войник след участие на фронта

Преминаването през Военна здравна комисия в повечето случаи се превърна в абсолютна формалност. Това е причината за увеличението. Но от септември насам се наблюдава силен спад и по това направление. Освен това законът за затягане на мобилизацията все още няма голям ефект. Основната надежда беше, че хората, които не отговарят на условията за резерв и отсрочването му, ще актуализират данните си.

Предполагаше се, че това са отговорни граждани, които не са готови да отидат доброволно на фронта и ако получат призовка, няма да се укрият. Реалността обаче се оказа различна. Много от тези, които трябва да получат призовка по пощата са дали фалшив адрес, заради което изпратените документи и комисарите от ТЦК не могат да стигнат до тях.

Пожарникари, гасят пожар в Киев

Пожарникари, гасят пожар в Киев

Освен това, броят на писаните в резерв мъже, които на практика отлагат мобилизацията си започна да расте много бързо и вече достигна милион и половина души (В резерв биват писани често мъже, които работят в ключови предприятия, които са свързани със социалната и икономическата стабилност на страната – лекари, полицаи, пожарникари, работещи в енергетиката и пр., бел. Критично). „Резервът“ създаде свой собствен пазар за „избягване“ на мобилизацията, с подкупи към ТЦК. В предприятията, отговарящи на условията за резерв, хората се наемат на работа срещу определено количество пари, като те ги плащат на ръководството. В отговор на тези проблеми бяха взети три решения. Първото е да се засили изпращането на призовки. Второто е да започнат проверки на предприятията, които пишат в резерва своите служители. Третото е да се започнат масови улични рейдове, за да се идентифицират тези, които не са актуализирали данните си (основно здравни, които не позволяват да издържи мъжа на фронта, заради определено заболяване, или упражнявана работа от посочените по-горе). Това е причината за това, което се случва на улицата в момента“, казва източник от сферата на ТЦК пред Страна.

Според него обаче ефектът от рейдовете на ТЦК е много малък поради тоталната корупция – дори да бъде заловен човек на улицата, той има възможност да се измъкне срещу пари от буса.

евро„Ако го приберат на улицата и няма отсрочка, защото е резервист, има възможност да се измъкне от буса веднага – това струва около хиляда долара. Половината от тази сума трябва да бъде предадена на началниците след рейда, ако задържите парите – рано или късно ще бъдете задържан за подкуп. Съществува възможност да се приберете вкъщи след като сте били в Окръжието на ТЦК. Но това е много по-скъпо. Цената в този случай варира от 3 до 5 хиляди долара, в зависимост от апетита на ръководството.

Освен това може да се изиска да внасяте после по 500 до 1000 долара на месец като гаранция, че няма да бъдат задържани отново. В крайна сметка остават за мобилизация само най-неплатежоспособните и без връзки. Корупцията е масова. След някои рейдове само 10-15% от задържаните се изпращат за мобилизация“, казва източникът.

Но дори тези, които са мобилизирани, имат много проблеми. Поради занижените здравни изисквания мъже с хронични заболявания и дори зависими от алкохол и наркотици биват признавани за годни за служба.

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

„Тогава се случва следното: в учебното военно заведение се довежда мъж с астма, диабет или който е куц -хром, който не може да пробяга повече от пет метра, или пък е откровен наркоман или алкохолик. Началникът на учебното военно звено категорично отказва да приеме такъв човек, защото ако вземе болен или наркоман, ще има проблеми. Болният може да умре в учебния център, а наркоманът ще продължи да се дрогира. В същото време има достъп до военни оръжия и може да се стигне до различни прояви – от самоубийство до казармени схватки със стрелба. Но дори и това да не се случи, то след обучението „инвалидите“, както наричат хронично болните във войската, и наркоманите и алкохолиците пак ще бъдат отказани от командирите да бъдат взети в бойните части. Те нямат нужда от такова „щастие“. „Инвалидите“ са неспособни. А е необходимо наистина да се воюва.

В училищата за военно обучение те не се обучават и не им се преподава нищо. Най-често вършат някаква домакинска работа. След това, след триседмично такова условно обучение, ги изпращат в най-експлоатираните бригади в най-тежките участъци на фронта – командирите на бригади просто са изправени пред факта, че нямат избор и трябва да покрият с някого дупките в позициите си. Ето защо „инвалидите“ веднага се хвърлят „на нула“ (т.е. на самата гореща точка на стълкновение на бойно поле за ликвидация)“, разказва украински офицер за това, което се случва след мобилизацията.

Източници от военните среди твърдят, че във връзка с проблемите с попълването на армията отново са се активизирали разговорите за намаляване на възрастта за мобилизация (сега долният праг е 25 години). Според тях обаче все още не е взето политическо решение. Властите все още изчакват ефекта от уличните набези и масовото изпращане на призовки по пощата. Освен това те като цяло искат да разберат каква ще бъде бъдещата стратегия за войната или за нейния край въз основа на резултатите от изборите в САЩ, както и на фона на общата ситуация на фронта. Но ако стане ясно, че войната ще се проточи дълго, въпросът за намаляване на възрастта може да бъде включен в дневния ред.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зачестяват нападенията над военните, които задържат силово мъже и младежи в Украйна за фронта. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!